Porpentina Q

❭ Perustiedot

ei meriittejä

rekisterinumero: VH17-031-0655 / PKK2492
rotu & sukupuoli: suomalainen puoliverinen, tamma
väri & säkäkorkeus: rautiaankimo, 175cm
syntymäaika: 16.12.2017, 6v
kasvattaja: VRL-05322
omistaja: VRL-05322
koulutus: yleispainotus (heA, 140cm)


kuva © Suvi L. / takaisin hevoslistaukseen

Tinan luonne tulee tähän!

❭ Sukutiedot

isä Tranquille K
KWPN rnkm 178cm
KTK-II, Fn, VIP MVA
ii. Rocket K
KWPN m 176cm
iii. Renaissance
KWPN
iie. Shonda
KWPN
ie. Lumoline
KWPN rtkm 173cm
iei. Lux Lumos
KWPN
iee. Chantelle
KWPN
emä Celestina
dwb vrt 163cm
KTK-II, Fn, VIP MVA
ei. Clarity Warrant
holst rt 167cm
eii. Cadence HS
holst rn 165cm
eie. Priscilla
holst vrt 169cm
ee. Robustina
dwb vkk 162cm
eei. Solar Beam
dwb vkk 163cm
eee. Rustic Rose
dwb rt 166cm

Rocket K (ii) oli jalostuksessa vielä hieman villi kortti, kun Ransun kasvattaja päätti käyttää sitä tammalleen. Ransu edustaa vasta Rocket K:n toista ikäluokkaa, mutta sen kasvattajalla oli vankka usko potentiaaliseen, hyväsukuiseen esteoriin, jolla oli mahtava hyppy ja sitäkin suurempi karisma. Rocket K:ta ei tunneta helposta luonteesta, mutta estehevosena se on tehnyt kovaa jälkeä. Sittemmin sen varsoista monet ovat osoittaneet, että ori on laadukas myös jalostushevosena. Suuri musta ori on vakiinnuttanut asemansa melko suosittuna siitosorina. Sen haastava luonne takaa, että sitä käyttävät jalostukseen ensisijaisesti kilpahevosta varsastaan tavoittelevat kasvattajat. Rocket K:n varsoja onkin nähty ikäluokkakilpailuissa ja pian varmasti myös GP-radoilla.

Rocket K on laadukkaan isälinjan jatkaja. Sekä sen musta isä, Renaissance (iii), että tummanruunikko isoisä, Reminiscence (iii), ovat melko tekijöitä estehevosjalostuksen saralla. Renaissance muistetaan vaiheikkaasta kilpaurastaan. Kun haastavan hevosen tie erosi sen ensimmäisestä ratsastajasta, meni muutama vuosi, ennen kuin se löysi jälleen kilparatsastajan, jonka käsiin se sopi. Niiden vuosien aikana sen esiintymiset kilpa-areenoilla olivat usein enemmänkin leipää ja sirkushuveja -osaston toimintaa kuin vakavasti otettavaa kilparatsastusta. Oikeisiin käsiin päästyään hevosesta kuoriutui menestyjä. Reminiscence tunnettiin poikaansa tasaluontoisempana, estehevoseksi melko vankkarakenteisena orina. Sen raskastekoisuutta tasoittamaan valittiin sievä mustanruunikko Jubilant (iie), jossa oli melko runsaasti täyttä verta.

Shondan (iie) toivottiin tasaavaan Renaissancen haastavaa luonnetta. Sen ruunikko emä Sherry xx (iee) oli kenttäratsu, joka teki kaksi varsaansa vasta vanhemmalla iällä. Tomasso K (iei) oli melko pienikokoinen estehevonen, jota kutsuttiin hevospiireissä Teddyksi sympaattisen, suorastaan halinallemaisen käytöksen takia. Esteradalla se teki kaikkensa ratsastajansa eteen ja fanitapaamisissa ori ilahdutti useita ihailijoita nauttimalla rapsutuksista korvat hörössä. Shondassa olikin paljon isänsä piirteitä: pienikokoiset mustat hevoset muistuttivat toisiaan paitsi ulkonäöltään, myös luonteeltaan.

Ransu on emänsä kuudes jälkeläinen. Lumoline (ie) on upeita, laadukkaita varsoja jättänyt allround-tamma, jonka jälkeläiset ovat pärjänneet niin askellaji- kuin estepuolellakin. Ransun kasvattajan mukaan tamma onkin hänen helmensä: kaunis, valkea satuhevonen, jolla on hieno luonne ja onnistuneesti yhdistelty suku. Isän puolella tamman suvussa on enimmäkseen kouluhevosia ja emän suvussa sen sijaan virtaa esteveri.

Lux Lumos (iei) on vaaleanrautias kouluhevonen, jonka liinahtavia jouhia voi vain ihailla. Merkittävämpiä ihailunkohteita hevosessa ovat kuitenkin sen liikkeet, ratsastettavuus ja menestyneet jälkeläiset. Lux Lumos on onnekkaaksi osoittautunut yhdistelmä supertähteä ja tuntematonta tammaa: Kismina (eie) oli vaatimattomasta suvusta syntynyt pieni punarautias tamma, joka astutettiin yhdellä aikansa suosituimmista jalostusoreista. Lux Lumoksesta tuli lopulta yksi Lockhartin (eii) eniten mainetta niittäneistä jälkeläisistä, kun se pääsi oikean omistajan käsiin. Se ei ollut kaikilta osin huippusukuinen hevonen, mutta osoitti olevansa omistajansa toiveiden ja arvostuksen väärti.

Chantelle (iee) on kookas mutta hienostunut kimo tamma, joka saattaa vielä vanhoilla päivilläänkin sortua diivailuun ja oikutteluun. Se saanee kuitenkin paljon anteeksi, sillä se on yksi omistajansa huipputammoista. Kourallisen hienoja jälkeläisiä jättänyt estesukuinen tamma polveutuu laadukkaasta emälinjasta. Chanteuse (eee) jättääkin varjoonsa Joyeux Joen (eei), joka oli vielä nuori ja ennalta kokeilematon siitosori, kun Chanteuse astutettiin sillä. Joyeux Joen varsoista osa osoittautui hyviksi jalostushevosiksi, mutta kirkkain tähti jäi uupumaan, eikä sen orilinja jatku kovinkaan vahvana. Käyttöhevosina orin jälkeläiset ovat menestyneet kohtalaisesti.

© Lynn


Emän puoleinen sukuselvitys on vielä muokkaamatta..

Sintin sukua voisi kuvailla hyvin harkituiksi jalostushevosiksi, joista suurin osa edustaa korkean tason kouluhevosia. Tamma onkin hyvin vahvasta emälinjasta, Tanskan parhaimmista tammaperheistä. Jo myös yksinään Sintin isä Clarity Warrant täydellinen esimerkki loistavasta jalostushevosesta sekä kilpahevosesta. Luonteeltaan se on herkkä ja tulinen, mutta täynnä GP-tason kapasiteettia ja taitoa. Clarity Warrant on Saksasta lähtöisin, ja se tuotiin myöhemmin Tanskaan. Ori on kirinyt itselleen jo liudan voitokkaita ruusukkeita näyttävillä kouluratsun liikkeillään, eivätkä jälkeläisetkään ole jääneet ainoastaan Celestinaan. Jälkeläisistä muutama on kerinnyt jo aloittamaan ikäluokkien parissa kilpailemisen, kun osa vasta kasvaa emiensä kanssa. Clarity Warrant on yhä aktiivisessa jalostuskäytössä, mutta orin taipale kilpailuissa alkaa olla lähellä eläkeaikaa.

Cadence HS on Sintin ii, joka on koko ikänsä asunut Saksassa. Sen kilpailu-ura oli lyhyt, mutta menestynyt. Kasvattajan epäonneksi komea ruunikon värinen holsteinori loukkasi takajalkansa kilpailu-uran tähtihetkellä. Cadence HS joutui jättämään kilpailukentät taakseen, ja siirtyi täysin jalostuskäyttöön. Orin halut päästä kisakentille näkyivät selvästi turhautumisessa pelkkään kevyeen liikkumiseen. Jälkeläiset ovat päässeet jo hyvään vauhtiin kisauriensa parissa Euroopassa. Sintin isänemä Priscilla on myös holstein, joka astutettiin Cadence HS:lla nuorella iällä. Clarity Warrant on Priscillan ensimmäinen jälkeläinen, mutta ei suinkaan viimeinen. Priscilla osoitti jo nuorella iällä taitoa ja kapasiteettia GP-tason kouluhevoseksi. Tamma ei ole tulinen luonteeltaan, vaan ystävällinen ja helppo. Ratsastaessa tamma on herkkä avuille. Kilpailu-uran kohdatessa pienen ikävän käänteen jännevamman takia, Priscilla pääsi näyttämään emän taitojaan kahden varsan verran, jonka jälkeen se jatkoi entistä paremmalla menestyksellä kilpailu-uraansa.

Sintin emän puoleista sukua katsoessa heti ensimmäisenä kannattaa silmänsä suunnata itse emään Robustinaan. Robustina on kaunis voikon värinen tamma, vaikkakin pienikokoinen. Sintti on perinyt hyvin paljon luonnettaan emältään. Robustina on ystävällinen, lempeä ja kaiken kaikkiaan yhdellä sanalla kuvattavissa; lungi. Mikään ei hetkauta tammaa ja työskennellessä sillä on täydellinen työmoraali. Työmoraalin ansiosta Robustina onkin ollut helppo viedä GP-tasolle. Kilpailumenestyksen saralla Robustina on varsonut kolme kertaa, joista Sintti on keskimmäisin jälkeläinen. Sintin sisaruksista vanhin jo startannut ensimmäisiä kisojaan GP-tasolla, eikä nuorimmainenkaan ole huonoja taitoja esittänyt tulevan ratsu-uransa alkutaipaleella. Robustina itse on jo eläköitynyt kisauraltaan ja aloittanee jalostustamman uransa Tanskassa.

Solar Beam oli pienikokoinen tanskalainen ja voikon värinen kouluhevonen, jonka kisaura oli vasta nousussa. Omistajan ja kasvattajan epäonneksi Solar Beam menehtyi ähkyyn kymmenen vuotiaana. Solar Beam oli luonteeltaan ärhäkkä ja kuuma, jonka kanssa kaikki tallilaiset eivät pärjänneet. Se olikin hyvin paljon miesten ratsu pienuudestaan huolimatta. Näyttävät askeleet ja voimakas tahto tekivät orista loistavan hevosen koulukentille, ja menestys luonteesta huolimatta halutun jalostushevosen. Solar Beam kerkesi jatkamaan sukuaan viiden varsan verran, joista ikävä kyllä kaikista ei tullut yhtä pätevää koulu- tai edes kisahevosta kuin isästään. Robustina onkin orin menestynein jälkeläinen. Eikä pelkästään isänsä perintöjen ansiosta vaan myös emänsä Rustic Rosen. Rustic Rose on rautiaan värinen tanskalainen, joka vaikuttaa yhä Tanskan maalla. Se ei enää kilpaile GP-tasolla, mutta on silti tahkonu kyseisellä tasolla loistavan menestyksen itselleen. Menestys ei ole kadonnut mihinkään, vaikka tamman kanssa kisataan nykyisin helpommalla tasolla. Luonteeltaan tämä neitokainen on miellyttämishaluinen ja täydellinen opetushevonen ratsastajilleen. Kilpailu-uran ollessa jo loppusuoralla, Rustic Rose siirtyy jalostuskäyttöön.

Celestina varsotettiin ensimmäisen kerran tämän ollessa vasta neljävuotias. Varsotus tapahtui pelkästään hyvän suvun vuoksi Tanskassa ennen kuin tamman kilpailu-ura edes alkoi. Oriksi valikoitui musta tanskalainen Lucifer's Revenge, joka oli jo kerinnyt keräämään itselleen menestystä koulukentiltä. Celestinan kasvattajalla ei ollut epäilystäkään eikö tuleva varsa olisi loistava tulevaisuuden lupaus koulukentillä. 20.12.2013 syntyi mustanruunikon värinen orivarsa, joka nimettiin Huckleberryksi. Huckleberry osoittautui jo nuorena sulava liikkeiseksi ja luonteeltaan potentiaaliksi kilpahevoseksi. Tänä päivänä ori asuu Tanskassa ja on vielä koulutuksen alkutaipaleella, joten vain aika näyttää kuinka hieno kouluhevonen Huckleberrystä vielä tulee.

❭ Jälkeläiset

tamma Varsan Nimi
syntynyt 00.00.0000
isä Emän nimi
ori Varsan Nimi
syntynyt 00.00.0000
isä Emän nimi
tamma Varsan Nimi
syntynyt 00.00.0000
isä Emän nimi

❭ Saavutukset

ARVONIMET

KTK-III myönnetty 31.03.2018

PALKINNOT

tavoitteena ERJL
ei myönnettyjä palkintoja

❭ Kilpailukalenteri

ERJ sijoituksia yhteensä 0 kpl, tavoitteena 40 sijoitusta tasolla 140cm. KRJ sijoituksia yhteensä 0 kpl, tavoitteena 40 sijoitusta tasolla vaA.
1. 06.07.2019 - KRJ, VaA - Arola - 01/17
2. 08.07.2019 - KRJ, VaA - Arola - 03/17
2. 10.07.2019 - KRJ, VaA - Arola - 05/17

❭ PKK näyttelyt

17.1.2018 - Järnby - Tuomari: Anne - MK: maasto(este)ratsastuskuva pv - Palkinto: LKV, KP, EM[1]
27.1.2018 - Zelos - Tuomari: Loci - MK: vapaa kuva puoliverisille - Palkinto: KP, EM[2]
17.2.2018 - Newerra - Tuomari: Anne - MK: Liikekuva - Palkinto: KP
20.2.2018 - Saariston hevosopisto - Tuomari: Anne - EM: muille - Palkinto: EM[3]

[1]"Todella onnistunut ja herkkä kokonaisuus kaikin puolin. Ihastuttava hevonen!" EM:Kokonaisuus
[2]"Kauniisti toteutteu kimo, jolla kuitenki kärpäspilkut ennemmän muistuttavat leoparditäpliä, väri kuitenkin selkeästi tunnistettavissa kimoksi. Kuvassa on ihanan tunnelmallinen." EM:Tunnelma
[3]"Ihana hevonen ja tekniikka. Upea, kesäinen tunnelma!" EM:Kokonaisuus

❭ Varustekaappi


© Equestrian PRO

❭ Päiväkirja & valmennukset

00.00.0000 merkintä
Yksisarvinen esiintyy esimerkiksi saduissa ja loruissa, fantasia-aiheisessa taiteessa, vaakunoissa, gobeliineissa, Grimmin saduissa ja nykyisin yritystunnuksena. Yksisarvinen mainitaan useasti myös keskiaikaisissa matkakertomuksissa, joissa matkaaja kertoo kohdanneensa sellaisen. Myös Pohjois-Amerikasta on joitakin espanjalaisvalloittajien ja hollantilaisten kirjaamia havaintoja yksisarvisista.
     Tunnetuimpia yksisarvisaiheisia keskiaikaisia seinävaatteita säilytetään Musée de Clunyssa Pariisissa ja Metropolitanin taidemuseossa New Yorkissa. Niissä maidonvalkoinen yksisarvinen on kuin siro hevonen, jolla on pukinsorkat kuin peuralla. Sillä on ohut parta sekä pitkä, silkkinen harja ja häntä. Sarvi on pitkä ja suora ja nousee keskeltä otsaa.
     Tunnettuudestaan huolimatta yksisarvisista kertovia keskiaikaisia taruja on vain vähän verrattuna esimerkiksi lohikäärmeistä tai jättiläisistä kertoviin. Yksisarvisia esiintyy esimerkiksi kuningas Arthurin ja Aleksanteri Suuren legendoissa. Tarinassa kuningas Arthur haaksirikkoutuu yksin rannalle. Etsiessään apua veneensä vetämisessä takaisin merelle hän kohtaa kääpiön, jonka pojan yksisarvinen kasvatti ja imetti. Pojasta kasvoi jättiläinen, joka tarinan lopussa vetää yhdessä yksisarvisen kanssa Arthurin veneen takaisin veteen. Aleksanteri Suuren kerrotaan kohdanneen yksisarvisen ensi kertaa 13 vuoden ikäisenä. Legendojen mukaan Aleksanterin ratsu Bukefalos oli yksisarvinen, jolla hän ratsasti jokaiseen suureen taisteluunsa ja jolta hän sai myös luonteeseensa jaloja piirteitä. Bukefaloksen kuoltua taistelussa myös Aleksanterin onni kääntyi, ja hän kuoli pian itsekin.