Spiritismi


© brainchild

Kutsumanimi:Piru Rotu, sukupuoli:suomenhevonen, ori
Syntynyt:13.02.2015, 8v Väritys:musta, herasilmät
Säkäkorkeus:166 cm Omistaja:Aittohaara VRL-05322
Rekisterinumero:VH16-018-0558 Tuoja:brainchild
Koulutustaso:VaA, koulupainotus Saavutukset:ei ole
Ikääntyy satunnaisesti, 8v

Luonnekuvaus

Spiritismi. Älä anna nimen hämätä - tai oikeastaan anna vain, kauniisti Piruksi kutsumani ori on päivästä riippuen piru enkelin tai enkeli pirun vaatteissa, 13. päivä perjantaita vielä kaiken lisäksi syntynyt. Uljas musta ei ole ironisen hauskasti maailman lempein orhi, vaan nimensä ja kaikkien enteiden mukaan vaativampi tapaus, johon kellä tahansa ei hermot riittäisi eikä riitäkään. Ei se nyt täysin pirukaan silti ole, vaan kovan luonteen ja vaativuuden alta löytyy mitä osaavin ja herkin koulukiemuroiden kuluttaja.

Oria katsoessa ei voi luulla sillä olevan suuri ego, sen egon tietää suuri olevan. Tammoille se on pörhistelyvalmiina mihin kellonaikaan tahansa ja en edes jääräpäisimpiä piikojamme tuomitse, jos polvet vähän kavahtavatkin tummaa komistusta. Oria taluttaessa tuleekin olla alati valpas ja valmis, sillä vielä nuori ja hormonihuuruinen Piru helposti sen vierellä kulkevan ihmisen unohtaa ja vaatii takaisin maanpinnalle palauttamista, jos innostuu kiskomaan tai ylipäätään päälle kävelemään. Ja auta armias jos se käsistä pääsee, se on menoa sitten se. Muille oreille se ei juuri riikinkukkoille - vaan tiedostaa olemuksensa ja käyttäytyy kylmän viileästi ja se jos jokin saa muut Ryövärin orit miltei tai oikeastaan täysin raivon partaalle.

Piru ei olekaan käytökseltään sellainen tavallinen hulttio-ori, tiedäthän - joka pöljäilee ja esittää minkä kerkeää. Piru tuntuu melkein laskelmoivalta, se saattaa seistä hoitotilanteessa kuin kivi, kunnes pahaa-aavistamaton hoitaja kääntää katseensa ja ori nappaa nakinkulmasta, ei huomiota hakeakseen vaan nimensä mukaan ihan vain piruillakseen. Jos se olisi ihminen, voisin melkein kuvitella sen virneän puolihymyn ja sarkastisella äänensävyllä sävytetyn "Onko joku hätänä?" -lausahduksen, kun se kanssaolijoitaan näiden pois kääntyessä häiriköisi mitä rasittavimmilla tavoilla.

Ratsastaessa Piru on se joka ei pyydä vaan vaatii ja ratsastaja yrittää vain pysyä perässä. Nuori ori kehittyy hurjaa vauhtia ja tietää että näyttää kykynsä, on herkkä kuin mikä mutta niin hemmetin kuumuva - sellaista ratsastuskertaa ei Pirun kanssa olekaan milloin et olisi sen päätteeksi kuin hiellä pesty. Äärimmäistä tilannetajua ja omaa herkkyyttä tarvitaan ja rutkasti, sillä kovista avuista juoksee ori vain alta pois - mutta samoin kyllä pelkästä sievästi silittelystäkin. Kultaisen keskitien löytäminen vie aina aikansa, mutta kun se löytyy - ori todellakin työskentelee ja nimenomaan nauttii siitä työskentelystä, siitä ei epäilystäkään. Silloin muu maailma kuin katoaa ympäriltä, tuntee olevansa yhtä hevosen kanssa, lentävänsä ja kaikkea muuta kliseistä, millä tavoilla sitä mahtavaa tunnetta voikaan kuvata. Ei voi kun innolla odottaa, mitä orista vielä tuleekaan ikävuosien karttuessa.

© Lamia

Sukutaulu

isä. Silpoja
sh, rt, 169cm
ii. Vandaali
sh, rt, 156cm
iii. Viriroihu
sh, vrt, 159cm
iie. Hiisitär
sh, m, 154cm
ie. Sysikuun Seireeni
sh, rtkm, 170cm
iei. Sielunkerjuu
sh, rnkm, 168cm
iee. Sysikuun Karma
sh, vrt, 159cm
emä. Illuusia
sh, m, 157cm
ei. Häjyn Ikaros
sh, trn, 154cm
eii. Varjovaras
sh, m, 153cm
eie. Onerva
sh, rn, 156cm
ee. Vilhilla
sh, m, 158cm
eei. Kisälli
sh, rt, 150cm
eee. Viikatera
sh, m, 157cm

Sukuselvitys

i. Silpoja on rautiaan värinen ja 169 cm korkea suomenhevosori, joka on niittänyt mainetta kouluratsastuksen parissa. Koko ikänsä tämä komea ja ystävällinen ori on asunut pääkaupunkiseudulla yhden omistajan, kasvattajansa, omistuksessa. Silpoja on pärjännyt hyvin kilpailukentillä ja kilpailee yhä. Luonteeltaan Silpoja on ystävällinen ja viihtyy hyvin ihmisten parissa. Se osaa myös kunnioittaa ihmisiä ja muita hevosia. Jälkeläisiä tämä komea ori on jättänyt tähän asti jälkeensä kymmenen kappaletta, joista suurin osa on vielä niin tuoreita, etteivät ole kerinneet kilpailemaan.

ii. Vandaali oli rautiaan värinen suomenhevosori, joka menehtyi ikävä kyllä jo kovin nuorella iällä. Korkeutta tällä hurmurilla oli 156 cm. Ennen vakavaa onnettomuutta, jossa ori menehtyi, se kerkesi vasta aloittamaan kilpailu-uransa kouluratsastuksen parissa. Myös Silpoja jäi orin ainokaiseksi jälkeläiseksi. Luonteeltaan Vandaali ei vastannut yhtään nimeään. Se hurmasi ihmiset ensinnäkin komealla ulkonäöllään, mutta myös hyvin mukavalla luonteellaan.

iii. Viriroihu oli vaaleanrautias ja korkeudeltaan 159 cm suomenhevosori. Viiriksi kutsuttu ori kilpaili pääsääntöisesti parivaljakossa vaativalla tasolla. Orin menestys oli kuitenkin kovin vaihtelevaa, eikä pieni jalkavamma asiaa koskaan edesauttanut. Valjakon rinnalla Viiri toimi harrasteratsuna yleishevosen tavoin ja omistajansa lasten kanssa ori kisasi myös seuratasolla. Luonteeltaan Viiri oli orimainen, mutta pysyi silti käsissä ja toimi ratsastaessakin mukavasti. Jälkeläisiä orilla on viisi kappaletta, jotka ovat painottuneet yleisesti kouluratsastukseen, esteille tai valjakkoon. Viiri menehtyi vanhuuteen korkealla iällä.

iie. Hiisitär on mustan värinen suomenhevonen, joka nykyisin viettää rauhallisia eläkepäiviään korkeassa iässä. Korkeutta tammalla on 154 cm. Nuoruudessaan Hiisitär kilpaili kouluratsastuksessa suhteellisen menestyksellisesti, mutta se ei silti koskaan ollut huipulla. Hiisitär omaa hieman hankalaan luonteen, joka tulee esille erityisesti ratsastaessa, jolloin se on vaikea saada kuulolle. Mikään mahdottomin tamma hevonen ei kuitenkaan ole, vaan sillä on myös hyvin mukavia päiviä. Jälkeläisiä tammalla on viisi kappaletta, joista osa kilpaili kouluratsastuksen parissa, mutta pari toimii ja toimii yhä ratsastuskoulun hevosena.

ie. Sysikuun Seireeni on suurikokoinen, jopa 170 cm korkea, rautiaankimo suomenhevostamma, joka ei koskaan menestynyt missään. Sen kanssa yritettiin kilpailla koulussa ja valjakossa, mutta tamma ei lopulta soveltunut kumpaakaan lajiin, eikä sillä ollut taitoa esteille. Lopulta Seireeni siirtyi täysin jalostuskäyttöön. Osa tamman jälkeläisistä on kilpaillut koulukentillä, osa valjakossa ja yksi jopa raviradoilla. Luonteeltaan Seireeni on tammamainen ja hieman oikukas.

iei. Sielunkerjuu oli 168 cm korkea ruunikonkimo suomenhevonen, joka toimi maatilalla työhevosena sekä myös harrastekäytössä. Kilpailu-uraa ori ei koskaan ole saanut aikaiseksi eikä sitä suuremmin ole myöskään jalostuksessa käytetty. Sielunkerjuu oli luonteeltaan kuuma ja sitä sai aina rauhoitella. Kuumuuden takia se kuitenkin soveltui loistavasti työhevoseksi, koska Sielunkerjuu jaksoi tehdä raskasta työtä. Sielunkerjuu jouduttiin lopettaman suolikiertymän takia.

iee. Sysikuun Karma oli vaaleanrautias ja 159 cm korkea suomenhevostamma, jonka oli tarkoitus toimia ratsastuskouluhevosena. Karma ei kuitenkaan sopinut opetustyöhön, joten se myytiin kilpailevaan kotiin, jossa se koulutettiin vaativalle tasolle. Menestys vaativalla koulutasolla oli hyvää ja Karma keräsi paljon ruusukkeita. Ennen kilpailu-uraansa Karma varsoi yhden varsan, joka jäi myös viimeiseksi. Mukavan luonteen omaava Karma jouduttiin lopettamaan jalkavamman takia kilpailu-uran loppupuolella.

e. Illuusia oli musta suomenhevostamma, jolla oli korkeutta 157 cm. Illuusia omasi hyvin äkäisen luonteen, joka aiheutti harmaita hiuksia omistajalleen. Ratsastaessa tammasta onneksi sai esiin miellyttävän ratsun, kun sen omat pienet kepposet oppi tuntemaan ja tammaa osasi ratsastaa oikein. Illuusia asui elämänsä ratsastuskoululla omistajan yksityisenä hevosena ja se varsoi elämänsä aikana yhden varsan. Omistaja päätti kuitenkin keskittyä tamman kanssa kouluratsastuksen parissa kilpailemiseen, jossa tamma pärjäsi hyvin. Illuusia menehtyi äkillisesti ähkyyn.

ei. Häjyn Ikaros on tummanruunikon värinen suomenhevosori, jolta korkeutta löytyy 154 cm. Se kilpaili nuoruusvuosinaan aktiivisesti kouluratsastuksessa vaativalla tasolla ja kierteli paljon näyttelyissä. Ori on koulutettu myös valjakkoon, jossa se starttasi vain parissa kilpailussa. Luonteeltaan Ikaros on kiltti ori, jonka kanssa pärjää myös hieman kokemattomat. Ikaros toimii yhä harvakseltaan jalostuskäytössä, vaikka ikää orilla alkaa olla jo useampi vuosi. Orin jälkeläisiä näkee vielä kilpailukentillä tai osa on vasta aloittamassa kilpailu-uraansa. Pääsääntöisesti jälkeläiset kilpailevat koulussa.

eii. Varjovaras oli mustan värinen ja korkeudeltaan 153 cm suomenhevonen, joka eli koko elämänsä kasvattajansa luona. Varjovaras omasi hieman kärttyisän luonteen ja ainoastaan sen omistaja tuntui saavan jotain järkeä orin päähän. Myös ratsastaessa sen omistaja oli ainut, joka osasi oria ratsastaa. Omistajansa kanssa Varjovaras kilpaili aktiivisesti kouluratsastuksen parissa ja menestyikin mukavasti. Jännevammaan loppuneen uran jälkeen ori siirtyi aktiiviseen siitoskäyttöön ja jälkeläisiä syntyi yli kymmenen. Varsojen menestys on ollut vaihtelevaa. Jännevamman pahentuessa orin ollessa yli 20-vuotias, omistaja päätti päästää Varjovarkaan vihreille laitumille.

eie. Onerva oli ruunikon värinen suomenhevonen, jolla oli korkeutta 156 cm. Onerva toimi kasvattajansa perheessä perhehevosena koko elämänsä. Se oli luonteeltaan hyvin lempeä ja ihana luonteinen. Onerva pääsi myös kiertämään muutamat kilpailut kouluratsastuksen sekä harvakseltaan esteiden parissa. Varsoja tammalta syntyi kolme kappaletta, jotka kaikki kilpailivat kouluratsastuksessa. Onerva periytti jälkeläisilleen omaa kilttiä luonnettaan.

ee. Vilhilla oli musta, 158 cm korkea suomenhevostamma, joka elämänsä aikana oli melkoinen monitoimihevonen. Aluksi Vilhilla toimi pelkästään siitoshevosena ja vasta myöhemmin sitä koulutettiin ratsu. Se toimi hyvin niin esteillä ja meni myös koulua. Näiden lisäksi Vilhilla rakasti hyvin paljon valjakkoa, jossa se pääsi myös hieman kilpailemaan. Mitään suuria kilpailumenestyksiä ei tammalta löydy. Luonteeltaan Vilhilla oli kiltti ja sitä pystyi hyvin käsittelemään kaikki. Sen ansiosta se löysi lopulta loppuelämän kodin lapsiperheestä.

eei. Kisälli oli rautiaan värinen suomenhevosori, jolla oli säkää 150 cm. Alkujaan Kisällistä oli tarkoitus tulla ravuri, mutta sen ajat olivat niin huonoja eikä se soveltunut radalle. Siksi Kisälli myytiin ja sen omistaja ratsukoulutti orin. Koulutuksen jälkeen se myyntiin yksityiseksi, jossa se pääsi kilpailemaan seuratasolla esteillä ja koulussa. Suuria menestyksiä ei orilta koskaan tullut. Luonteeltaan Kisälli oli energinen ja ehkä hieman hankalakin käsitellä. Varsoja orilta ei löydy kuin kaksi, joista toinen on kilpaillut aktiivisesti koulussa. Kisälli oli koko elämänsä terve, kunnes vanhuus vei sen vihreille laitumille.

eee. Viikatera oli suomenhevostamma isolla T:llä. Sen kanssa ei ollut päivää, jolloin Viikatera ei olisi keksinyt jotain pientä jäynää. Tamma osasi hyvin avata karsinansa oven tai se pääsi tarhasta aitaa rikkomatta pois, kukaan ei koskaan tainnut saada selville kuinka. Ratsuna Viikatera oli kuitenkin toimiva, vaikka tuntui pelkäävän vihreitä miehiä turhan paljon. Yleisratsuna ja harrasteratsuna tamma ei kauheasti kilpailuissa pyörähtänyt. Jälkeläisiäkin tammalta löytyy vain yksi kappale, jonka sen omistaja tammalla tahtoi teettää. Viikatera menehtyi ähkyyn ollessaan vain vähän vajaa kaksikymmentävuotias.

Jälkeläiset

Kilpailukalenteri

KRJ 18 sijoitusta
27.07.2016 - KRJ - Vaativa A - Aittohaara - 04/24
31.07.2016 - KRJ Cup - Vaativa B - Fiktio - 07/249
05.08.2016 - KRJ - Vaativa A - Erkinheimot - 02/20
09.08.2016 - KRJ - Vaativa A - Erkinheimot - 02/20
16.08.2016 - KRJ - Vaativa A - Erkinheimot - 04/20
17.08.2016 - KRJ - Vaativa A - Yorca WBs - 02/22
20.08.2016 - KRJ - Vaativa A - Erkinheimot - 02/20
30.08.2016 - KRJ - Vaativa A - Yorca WBs - 03/22
19.04.2017 - KRJ - Vaativa A - Kettula - 01/40
20.04.2017 - KRJ - Vaativa A - Kettula - 01/40
21.04.2017 - KRJ - Vaativa A - Kettula - 03/40
24.04.2017 - KRJ - Vaativa A - Kettula - 03/40
24.04.2017 - KRJ - Vaativa A - Kettula - 02/40
15.02.2018 - KRJ - Vaativa A - Aittohaara - 05/30
05.09.2017 - KRJ - Vaativa A - Team J&K - 02/33
11.10.2017 - KRJ - Vaativa A - Kultahuisku - 01/25
16.10.2017 - KRJ - Vaativa A - Kultahuisku - 01/25
18.10.2017 - KRJ - Vaativa A - Kultahuisku - 03/25
» 04.04.2015 / Mooncruiser / Hevosorit, tuom. Kics / HY (EM: Persoonallisuus)
» 24.03.2015 / Amarante / Muut hevosorit, tuom. Latu / HY (EM: Persoonallisuus)
"EM persoonallisuudesta. Komea ori."

Valmennukset ja päiväkirja

00.00.0000 - estevalmennus

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Ulkoasu © K.K. | Ulkoasun kuvat © VRL-02324 | Kaikki muu ellei toisin mainita © Inna
virtuaalihevonen