ML J'adore

Kutsumanimi: Danni
Rotu, sukupuoli: suomenpuoliverinen, tamma
Syntynyt: 01.01.2015, 13-vuotias
Väritys: tummanruunikko
Säkäkorkeus: 166 cm

Omistaja: Emma Sariola, VRL-05322

Koulutustaso: 160cm
Saavutukset:
Omat sivut

Ikääntyy satunnaisesti!


© nica

Kauniin ulkokuoren lisäksi Dannissa riittää työsarkaa pitkähermoisellekin hevosmiehelle, sillä se on melko neitimäinen ja keksii usein paljon kaikennäköistä turhaa sätkyilyä ja epämääräistä puuhaa. Mutta laadukas kasvatustyö tekee käytösoikkujen sietämisen helpommaksi, sillä tamman kapasiteetti tuntuu olevan rajaton. Sen kanssa on hypätty ratana 160cm esteitä, mutta yksittäisinä Dannin kanssa ollaan ylitetty suurempiakin esteitä.
Hoitaja saa melko nopeasti oppia väistelemään levottoman tamman kavioita, kun se tanssahtelee käytävällä. Dannin kuntoolaitto kannattaa hoitaa mahdollisimman ripeästi, jottei se kerää liikaa energiaa turhautumisesta, sillä sen jälkeen sitä pitää ratsastaa normaalia pidempään, jotta siitä saa rennon ja kuuliaisen. Rauhallisessa tallissa sitä voi harjata pitkään, jos tamma itse on rauhallisella mielellä ja hoitaja viestittää kehonkielellään Dannille, että ei ole kiire mihinkään. Suurimmaksi osaksi joko hoitajalla tai tammalla on kuitenkin kiire johonkin, eikä ruunikon kärsivällisyys riitä pitkään harjaustuokioon.
Yllättävää kyllä, veden kanssa leikkiminen on yksi Dannin lempipuuhia. Siksi onkin huomattavasti helpompaa puhdistaa se pesemällä, kuin harjaamalla.

Ratsastaessa Danni pitää ensin verrytellä hyvin, koska alkuun tamma saattaa olla hyvinkin jäykkä ja säpsy. Onneksi lämmetessään se alkaa itse hakeutua kuolaintuntumalle ja etsii vähemmän niitä pieniä vihreitä miehiä kentän laidalta.
Kouluratsastuksessa ruunikko esiintyy edukseen silloin, kun on täysin kuulolla ja rentoutunut. Suuremmaksi osaksi tamma kuitenkin on sen verran energinen, ettei jaksaisi keskittyä piipertämiseen.
Parhaimmillaan tamma on kuitenkin estekentillä ja maastoesteillä. Se on rohkea ja hyppää mahdottomaltakin tuntuvat esteet, jos Danni vain itse uskoo pääsevänsä yli. Ratsastajan täytyy kuitenkin jatkuvasti pysyä ajan tasalla ja ratsastaa esteet loppuun asti, sillä ruunikolla on tapana käyttää ratsastajansa matkustelua hyväkseen ja alkaa pelleilemään.

Kengittäjän kanssa Danni ei tule toimeen hirvittävän hyvin ja se kannattaa rauhoittaa aina ennen kaviohuoltoa, jotta kaikki sujuisi hyvin. Eläinlääkäri saa ihme kyllä tehdä työnsä rauhassa, eikä Danni ota nokkiinsa pistoksiakaan.
Kuljetuksessa tamma käyttäytyy melko hyvin, vaikka se saattaakin välillä leikkiä vaikeasti lastattavaa, mutta pelkästään liinojen esille ottaminen riittää siihen, että Danni kävelee nätisti autoon.

© Heidi N