Historia

Rinnsteinin tila on alkujaan rakennettu 1980-luvulla, jossa eräs nainen perheineen piti ratsastuskoulua. Tila säilyi ratsastuskouluna kolmekymmentä vuotta ennen kuin omistaja jäi eläkkeelle. Koska kukaan naisen jälkipolvesta ei halunnut jatkaa ratsastuskoulun pitoa, päätti omistaja myydä tilan. Emma ja Tuukka ostivat tilan keväällä 2014 perintö- ja säästörahoillaan. Silloin he aloittivat remontin tekemisen tiluksilleen, tavoitteena laittaa pystyyn tasokas yksityistalli.

Tilukset

Rinnsteinin tallialue koostuu juuri remontoiduista tiloista. Ilmastoidun maneesin vieressä on Tuukan konehalli, jossa mies viettää paljonkin aikaa, jos tallilla ei ole tarvetta korjailla mitään. Konehallin ja maneesin vierestä löytyy parkkipaikka vierailijoiden autoille. Muistathan saapuessasi paikalle, ettet paukuta auton ovia, ettei mahdollinen hevonen maneesissa säikähdä. Maneesista löytyy yhden lyhyen päädyn kokoinen katsomo pienellä buffetti kopilla, joka on toiminnassa kisoissa talviaikaan. Maneesi on kooltaan 20mx40m ja sen toisella pitkällä sivulla (S) ja lyhyen sivun (M-C) reunassa on peilit. Kesäisin buffetti löytyy ulkotiloista kentän vierestä. Kentän pohjalla käytämme hiekkaa, joka kastellaan päivittäin kesäisin aurinkoisina päivinä. Valkoinen puuaita portilla kiertää kenttää ja yhdessä kentän nurkassa on estetarvikkeet. Aurinkoisina kesäpäivinä käytössä on ruohokenttä. Ruohokentälle saa vapaasti kantaa estevarusteita ja tehdä mitä oikeastaan haluaa. Kenttä ei kuitenkaan ole käytössä sateisilla keleillä tai talvisin, jotta se pysyy hyvässä kunnossa. Molemmat kentät ovat kokoluokkaa 20mx60m.

Tallialueelta löytyy myös hirsiaitta neljälle hevoselle. Käytämme kaikissa karsinoissa puruja pohjalla. Aitan karsinoissa on kaksi ovea, toinen johdattaa suureen tarhaan ja toinen tallipihalle. Vesi aittaan ei tule putkistoja pitkin, mutta onneksi aitan vieressä on suuri vesisäiliö ämpäreiden täyttöä varten. Tallipihalle päin olevat ovet ovat kaksiosaisia. Tarhaa ympäröi sähkölanka, josta löytyy myös portti.

Aitan vieressä on kaksiosainen koira-aitaus, johon on mahdollista jättää oma koira tallireissun ajaksi. Koirat ovat kuitenkin omistajan vastuulla ja omistajan velvollisuus on pitää huolta, etteivät koirat tappele keskenään. Ethän tuo juoksuista narttua tallille! Koira-aitauksen vieressä on omistajien omakotitalo, jonka he remontoivat muun tallialueen yhteydessä. Makuuhuoneiden lisäksi talosta löytyy olohuone, keittiö ja saunatilat, joiden yhteydessä on myös wc-tilat. Katso talon pohjapiirros täältä!

Meiltä löytyy 12 tarhaa ja yksi sairastarha, joita kaikkia ympäröi sähkölangalla vahvistettu lauta-aita. Sähkö kulkee tarhoissa ympäri vuorokauden. Hevoset saavat heinän tarhoihin kerran päivässä tarha-aikana. Yleisesti hevoset kuskataan pihalle aamulla kahdeksalta, kun ne ovat syöneet aamuheinät ja pöperöt. Päivä tarhailun parissa loppuu viimeistään kahdeksalta illalla, jonka jälkeen jaetaan heti iltapöperöt. Tarhojen takaa löytyy lantala ja sen vierestä kävelykone, joka tallin asukkaille on vapaassa käytössä.

Keltaisessa 20 hevosen päätallissa on hevosille myös oma pesupaikka. Ulkona hevosen voit pestä tallin takana löytyvällä vesiletkupisteellä. Hevosten karsinat ovat yleisesti tummanruskeat vihreillä kaltereilla. Ne sisältävät automaattivesipisteet, joiden kunto tarkistetaan päivittäin, kaurakipon ja toisen pöperökipon, jotka molemmat saa helposti täytettyä myös karsinan ulkopuolelta. Myös suolakivi kuuluu karsinan yleiseen varusteluun. Karsinoiden pohjalla käytämme purua. Tallin alakerrasta löytyy myös varustehune, joka sisältää pienen kuivaushuoneen, koukut suitsille ja satuloille telineet, lokerikon hevosen muille varusteille ja loimihyllyn kuivauspisteellä. Kaikki varustepaikat ovat nimikoituja. Tallin yläkerrassa on taukohuone sekä yksityisten omistajien omat kaapit, jossa he voivat säilyttää omia varusteitaan. Taukohuone sisältää keittiön, suihkutilat ja muut oleskelutilat. Vintillä on myös Emman työhuone, jossa nainen hoitaa paperihommansa. Myös heinä- ja ruokavarasto sijaitsevat yläkerrassa.

Kesällä hevosilla on mahdollisuus päästä laiduntamaan vain pienen kävelymatkan päässä sijaitseville laitumille. Laitumia löytyy yhteensä viisi kappaletta, joista yksi on suurempi ja tarkoitettu oreille. Laitumien vesisäiliöt tarkistetaan ja täydennetään kesäisin päivittäin. Mahdollista on myös, että hevonen viettää laitumella vain päivän ja haetaan illalla sisälle.

Karsinajärjestys - Tarhausjärjestys - Päiväjärjestys

Katso koko tallialueen pohjapiirros tarhausjärjestyksestä!


Maastoilumahdollisuudet

Rinnsteinin maastoilumahdollisuudet ovat monipuoliset ja jokainen varmasti löytää sellaisen reitin, joka soveltuu juuri itselleen. Meiltä löytyy helposti kuljettavia maastopolkuja sekä vaikeammin kuljettavia. Hyvät laukkapätkät löytyvät hieman suuremmalta metsätieltä. Tallialueelta lähtee kolme haaraa kohti metsäteitä. Kaksi lähtee ruohokentän vierestä, joista vasemmanpuoleinen johtaa vähän matkan päässä olevalle maastoesteradalle. Toista pitkin voi itsensä löytää pidemmän matkan päässä olevalta kodalta ja sen vieressä olevalta lammelta. Lammen ympäri menee hiekkatie, joka sopii lenkkeilyyn tai hevosen kanssa laukkailuun.

Kentän vierestä johtavalta tieltä pääsee monille erilaisille poluille, joita kautta voi helposti tehdä lenkkejä omassa tahdissa. Kaikki polut johdattavat myös lammelle ja maastoesteradalle, mutta hieman pidemmän reitin kautta. Myös monet matkan varrella olevat pellot ja niityt sopivat hyvin hauskoihin tai miksei vakaviin laukkakisoihin yhdessä tai yksin. Aluksi kannattaa mukaan ottaa tietysti ihminen, joka maastot jo entuudestaan tuntee. Seikkailunhalu siis päälle ja tutkimaan uusia ja vanhoja polkuja!


Henkilökunta