Innan talli

Derian Løveforstand

KTK-I, VIR MVA Ch, YLA1, KRJ-II, ERJ-III


© VRL-01080
» Virallinen nimi: Derian Løveforstand "Frans"
» Sukupuoli: ori
» Rotu: norjanvuonohevonen
» Säkäkorkeus: 141 cm
» Väri: ruunihallakko (rnhkko, sma)

» Syntynyt: 24.06.2014, 20v
» Koulutus: HeA, 80cm, vaativa yk.
» Painotuslaji: Yleispainotus

» Kasvattaja: Derian (DERI3533)
» Omistaja: Inna (VRL-05322)

» Rekisterinumero: VH14-053-0133

    » KTK-I 15.5.2015 pistein 21 + 19 + 20 + 20 = 80p
    » VIR MVA Ch myönnetty 24.6.2015
    » YLA1 25.10.2015 pistein 25 (16+9) - 33 (21+12) - 17 - 20 - 6 = 101p AP4, Parhaat rakennepisteet
    » KRJ-II 20.12.2015 pistein 7,5 + 41 + 22 + 11 + 15 = 96,5p
    » ERJ-III 30.06.2017 pistein 7 + 41 + 2,5 + 20 + 15 = 85,5p

Ikääntyy satunnaisesti!

Luonne

Derian Løveforstand eli Frans on yleisesti ottaen itsenäinen hevonen, joka ei pienistä hätkähdä. Frans ei niinkään välitä muiden hevosten seurasta, vaan tarhailee omassa rauhassa. Onhan poni kuitenkin ori ja sen takia huutelee välillä tammoille. Tarhasta hakiessa Frans ei eväänsääkään liikauta porttia kohti, jolloin hakijan on aivan pakko rämpiä mutaisenkin tarhan läpi orin luokse. Taluttaessa Frans kulkee rauhallisesti perässä, mutta saattaa yhtäkkiä seisahtua paikalleen katsomaan horisonttiin. Lastaaminen ei ole koskaan tuottanut Fransille ongelmia, vaikkakaan ori ei välitä ollenkaan kuljetussuojista.
Pesulla Frans tykkää leikkiä veden kanssa ja suihkutellessa on usein huuli pitkällä. Ämpäriä, jossa on vettä ei kannata tämän herran ulottuville jättää. Frans on myös todellinen herkkupeppu ja ihmisen lähellä on koko ajan turpa takussa hamuamassa herkkujaan. Harjatessa Frans tutkii omassa rauhassa karsinan pohjaa ja harjaaja saa käyttää oman aikansa hoitotoimenpiteisiin. Kaviot nousevat hyvin ja pysyvät myös ylhäällä. Frans kutiaa mahan alta, joten kyseisen paikan harjaus kannattaa suorittaa nopeasti. Varustaessa Fransilla on tapana aina haukotella ennen kuin kuolaimet löytävät tiensä orin suuhun. Muuten se seisoskelee tuttuun tapaansa ja hamuilee taskuja.

Ratsastaessa Frans on herkkä avuille, mutta vaatii selvät ohjeet. Vasen kierros on ehdottomasti orin vaikeampi suunta, jonka kanssa saa tehdä huomattavasti enemmän työtä. Fransin askeleet ovat mukavasti eteenpäin rullaavat ja ravissa on helppo istua. Orin kanssa on pyritty käyttämään mahdollisimman paljon hackamorea, vaikka Frans toimii hyvin myös peruskuolaimella. Frans jaksaa vääntää vaikka kuinka ja kauan erilaisia koulukiemuroita tylsistymättä. Esteillä Frans on reipas, mutta vaatii ratsastajalta tukea. Frans ei sinänsä pelkää erikoisesteitä, mutta niiden parissa hieman epävarma. Ori omaa hyvän hyppytyylin, johon ratsastajalla on helppo mukautua.
Maastossa Frans sopii hyvin jonon keulaan, koska ei pelästy melkein mitään. Orin kanssa on mukava tehdä rentoja maastoretkiä myös yksin tai lähteä vaeltamaan porukassa. Uittaminen on Fransin mielipuuhaa. Se menee helposti veteen ja aivan kuten pesutilanteessa, leikkii vedellä. Ennen syvemmälle menoa orilla on tapana taittaa matkaa vettä kuopien tai työntämällä turpansa pinnan alle. Frans on koulutettu myös kärryille, jossa sen taidot ovat riittäneet vaativalle tasolle asti. Kärryjen edessä ori on rauhallinen ja nauttii vetohevosena olosta. Joskus ori saattaa kesken kärryttelyn seisahtua paikoilleen ja katsella maisemia. Kisoissa Frans on oma itsensä. Se ei välitä ollenkaan ympärillä olevasta hälystä tai uusista maisemista.

i. GL Batman
nvh ori hkko 138 cm
VH12-053-0164
KRJ-II
ii. Magne
nvh ori hkko 141cm
VH12-053-0161
YLA2, KRJ-II, KTK-III
iii. Yukon
evm nvh ori
iiii. Prima evm nvh ori
iiie. Gjesther evm nvh tamma
iie. Clara
evm nvh tamma
iiei. Lasse evm nvh ori
iiee. Miley evm nvh tamma
ie. Blenda
nvh tamma hrkko 138 cm
VH12-053-0162
KRJ-II, YLA2
iei. Bjorn
evm nvh ori hhkko 140 cm
ieii. Odhinn evm nvh ori hhkko 141 cm
ieie. Isha evm nvh tamma rhkko 138 cm
iee. Nitah
evm nvh tamma phkko 131 cm
ieei. Erlenda evm nvh ori vhkko 134 cm
ieee. Bella evm nvh tamma phkko 133 cm
e. Idunn Siv
nvh tamma hkko 144 cm
VH13-053-0080
KTK-III
ei. Troll Svoras
nvh ori hkko 145 cm
VH11-053-0065
VIR MVA Ch, VSN Ch, VVJ-I, KRJ-II, KTK-I
eii. Skovly
evm nvh ori
eiii. Bernard evm nvh ori
eiie. Lisse evm nvh tamma
eie. Tillie
evm nvh tamma
eiei. Gjestar evm nvh ori
eiee. Bragda evm nvh tamma
ee. Elki
nvh tamma hkko 144 cm
VH11-053-0066
KTK-II, VVJ-I
eei. Nupar
evm nvh ori
eeii. Bamse evm nvh ori
eeie. Prima evm nvh tamma
eee. Flinka
evm nvh tamma
eeei. Molne evm nvh ori
eeee. Jorun Edel evm nvh tamma
i. GL Batman tutummin Bat on hallakon värinen norjanvuonohevonen ori, jolta säkää löytyy 138 cm. Bat on koulupainotteinen poni, joka on painotuslajistaan kerännyt mukavat 61 sijoitusta n. 16% voittoprosentilla. Menestyksestään sille on myönnetty KRJ-II-palkinto. Taitoa Batilta löytyy helppo B-tasolle. Jälkeläisiä tältä herralta löytyy neljä kappaletta, joista kaksi on menestynyt koulukentillä. Ori on luonteeltaan hieman laiskanpuoleinen, joka on myös jälkeläisille omalta osaltaan periytynyt.
ii. Magne eli Make on hallakon värinen ori, jonka säkä on 141cm. Ori on luonteeltaan orimainen ja kantaa itsensä hienosti. Keskittyminen on sille kuitenkin hankalaa. Make on koulupainotteinen ja painotuslajistaan se on kerännyt 62 sijoitusta n. 21% voittoprosentilla. Taitoa herralta löytyy helppo A-tasolle. Menestyksestään ori on palkittu palkinnoilla YLA2, KRJ-II ja KTK-III. Jälkeensä Make on jättänyt seitsemän jälkeläistä, jotka ovat menestyneet niin koulussa kuin valjakossakin.
iii. Yukon on kevytrakenteinen norjanvuonohevosori. Yukon on näyttävä ja hyvin mukava luonteinen herrasmies. Ori on koulupainotteinen ja kilpaillut menestyksekkäästi Norjassa. Kotimaassaan Yukon on myös suosittu tammanomistajien keskuudessa ja jättänyt jälkeensä myös lukuisia menestyneitä jälkeläisiä.
iie. Clara on kuumaluonteinen tamma, jota on joskus hieman hankala pitää hallinnassa. Innokas kouluratsu osaa kuitenkin keskittää kaiken huomionsa ratsastajaansa, jonka ansiosta se on saavuttanut useita palkintoja vaativilta kouluradoilta. Tamma kilpailee yhä kotimaassaan Norjassa.
ie. Blenda on hiirakon värinen vuonohevostamma, jolta säkää löytyy rapiat 138 cm. Blenda on kotoisin Norjasta tuntemattomalta kasvattajalta. Luonteeltaan tamma on reipas ja vauhdikas sekä rakastaa työntekoa. Ei siis ihmekään, että Blenda on rohmunnut kisakentiltä 65 sijoitusta 20% voittoprosentilla. Painotukseltaan tamma on koulupainotteinen ja se on palkittu palkinnoin KRJ-II ja YLA2. Jälkeläisiä tamma on päästänyt maailmalle kuusi kappaletta, joista kaikki ovat kisanneet menestyksekkäästi kouluratsastuksessa.
iei. Bjorn on 140 cm korkea upea vuonohevosori, joka on väritykseltään harmaahallakko. Bjorn on temperamenttinen ja herkästi kuumuva ori, joka on kisannut ahkerasti helpoissa luokissa. Ori on kokeillut myös hieman taitojaan esteillä, mutta ei ole menestynyt. Bjorn ei ole erityisen tunnettu ori jalostuspuolella, mutta siltä löytyy kolme vuonohevosjälkeläistä. Nämä kaikki kisaavat sekaisin este- ja kouluratsastusta.
iee. Nitah on pieni vuonohevostamma, jolta säkää löytyy vain 131 cm. Väritykseltään tamma on punahallakko. Kisamenestystä Nitah on hankkinut kenttäratsastuksen parista ja ratsastajansa kanssa ovat jättäneet puoliveriset kavioihin. Kovin vaativia luokkia Nitah ei ole kisannut. Yleisesti tamma on varsin lempeä ja rauhallinen, mutta joskus Nitahilla on muutaman päivän kestäviä känkkäränkkäpäiviä. Tällöinen neiti onkin tarmokkaasti ilmoittavasti huonon tuulensa. Nitahilta löytyy neljä kisaavaa jälkeläistä.

e. Idunn Siv on hallakon värinen vuonohevostamma, joka on kasvattanut itselleen korkeutta 144 cm. Idunn Siv kilpailee niin valjakossa kuin myös kouluratsastuksessa. VVJ:stä tamma on kerännyt jo huikeat 61 sijoitusta KRJ:stä 52 sijoitusta. Tamma ei ole vielä palkittu, mutta tavoitteena olisi saada VVJ:n laatuarvostelusta palkinto. Jälkeläisiä tähän mennessä Idunn Siviltä löytyy kolme kappaletta, jotka ovat vielä alkuvaiheessa kisaurallaan.
ei. Troll Svoras eli Trolli on hallakon värinen vuonohevosori. Orilla on säkää 145 cm verran. Trolli painottaa valjakkoon ja kouluratsastukseen, joissa se onkin menestynyt todella hyvin. Valjakosta ori on kerännyt 57 sijoitusta ja koulusta 51 sijoitusta. Menestyksestään Trolli on palkittu VVJ-I palkinnolla ja VIR MVA ch. arvonimi myönnettiin 22.10.2010. Trolli on oman arvonsa tunteva poni, joka näyttää ihmiselle helposti kaapin paikan. Ratsastaessa se on monitaituri ja innokas. Jälkeläisiä tältä upealta orilta on maailmalle päässyt kuusi kappaletta, jotka ovat menestyneet eniten valjakossa, mutta myös koulussa.
eii. Skovly on ahkerasti Norjassa valjakkoajossa kilpaillut poniori. Valjakossa se kilpaili parhaiten parivaljakon parissa, mutta näytti myös osaamistaan yksilöluokissa. Se menestyi hyvin valjakossa rohmuten palkintoja, jonka ansiosta ori onkin vaikuttanut suuresti Norjan vuonohevosjalostukseen. Jälkeläisiä Skovly kerkesi saamaan jopa 30 kappaletta pitkin ikäänsä. Herrasmies luonteen omaava ori ei välittänyt ympärillä olevasta hälinästä ja ryskeestä, jonka ansiosta Skovlyn kanssa oli helppoa olla suuremmissa kilpailutapahtumissa.
eie. Tillie oli luonteeltaan huono tapainen ja vaatikin lähelleen päättäväisen ihmisen. Oikean ihmisen kanssa Tillie kilpaili kouluratsastuksen parissa useat sijoitukset ja osallistuikin vuonohevosten PM-kilpailuihin sijoittuen kilpailu-uransa päätteeksi kolmannelle sijalle. Jälkeläisiä Tillieltä löytyy neljä kappaletta, jotka ovat kaikki perineet emänsä huonot tavat, vaikkakin ovat silti menestyneet hyvin. 22-vuoden iässä tamma menehtyi vanhuuteen.
ee. Elki on hallakon värinen vuonohevostamma, joka omaa korkeutta 144 cm verran. Elki kilpailee kouluratsastuksessa sekä valjakossa. Tamma ei ole saanut palkintoja, mutta on kerännyt sijoituksia yhteensä 96, joista puolet ovat KRJ-sijoituksia ja puolet VVJ-sijoituksia. Jälkeläisiä tammalta löytyy neljä kappaletta, joista Idunn Siv on menestynein.
eei. Nupar on hiirakon värin omaava vuonohevonen, jolta korkeutta löytyy suurin piirtein 140 cm. Nupar on kotoisin Norjasta, jossa se aluksia aloitteli kouluratsastusuraansa. Menestys ei ollut suuri, jonka seurauksena Nupar muutti Suomen maaperälle ja siitä koulittiin valjakkoponi. Ori menestyi keskiverroin lajissa, mutta suuremmat voitot jäivät toisille kilpailijoille. Lempeä herrasmies on astunut kahdeksan tammaa, joista seitsemän varsoi. Jälkeläiset ovat kukin omalta taholtaan näyttäneet taitojaan pääosin valjakossa.
eee. Flinka on punahallakon värinen ja korkeudeltaan 145 cm. Tamma on elänyt koko ikänsä Norjassa, jossa se on kilpaillut helpoissa luokissa kouluratsastuksen parissa. Menestynyt kisakentillä tamma on hyvin. Flinka on luonteeltaan temperamenttinen ja tietää kuinka saada haluamansa. Käytöstapoja tammalle on yritetty opettaa koko pienen iän. Jälkeläisiä tämä neiti on maailmaan saattanut viisi kappaletta, jotka kaikki kisaavat kouluratsastuksen parissa. Flinka menehtyi trailerionnettomuudessa 17-vuoden iässä.

kirjoitettu 28.07.2014

Jälkeläiset

Sukupuoli Syntynyt Nimi Menestys Emä Omistaja
tamma 20.07.2014 Derian Kriemhild KTK-II Derian Kjellaug suba, Derian
ori 01.08.2014 Legolas v. Ahlstedt Marin v. Ahlstedt Inna
ori 01.05.2015 Emmerik v.d. Trondheim KTK-II Torbjørg turjake VRL-07415
tamma 02.06.2015 Hildur 5594 Heidrun av Rågkross Rautkyrni
tamma 01.09.2015 Brynhild Gaupe Brynhild Vindafjord Inna
ori 02.10.2015 Brynhild Leikvin Nattsynet Vindemia

Kilpailukalenteri

Kouluratsastus KRJ 44 sij. Esteratsastus ERJ 41 sij.
29.07.2014 - KRJ - Helppo A - Aittohaara - 05/50
30.07.2014 - KRJ - Helppo A - Aittohaara - 06/50
31.07.2014 - KRJ - Helppo A - Aittohaara - 07/50
01.08.2014 - KRJ - Helppo A - Aittohaara - 01/50
23.08.2014 - KRJ - Helppo A - Trio Connemaras - 03/30
26.11.2014 - KRJ - Helppo A - Petäjävaara - 01/40
28.11.2014 - KRJ - Helppo A - Petäjävaara - 04/40
25.12.2014 - KRJ - Helppo A - Petäjävaara - 01/40
14.01.2015 - KRJ - Helppo A - Aittohaara - 04/100
15.01.2015 - KRJ - Helppo A - Petäjävaara - 03/30
17.01.2015 - KRJ - Helppo A - Petäjävaara - 05/30
25.02.2015 - KRJ - Helppo A - Petäjävaara - 01/30
05.03.2015 - KRJ - Helppo A - Aittohaara - 06/90
03.05.2014 - KRJ - Helppo A - Aittohaara - 01/100
04.05.2015 - KRJ - Helppo A - Heili - 06/60
01.07.2015 - KRJ - Helppo A - Kuuralehto - 01/40
04.07.2015 - KRJ - Helppo A - Twingges - 07/50
05.07.2015 - KRJ - Helppo A - Kuuralehto - 01/40
07.07.2015 - KRJ - Helppo A - Kuuralehto - 05/40
07.07.2015 - KRJ - Helppo A - Twingges - 05/50
08.07.2015 - KRJ - Helppo A - Kuuralehto - 02/40
09.07.2015 - KRJ - Helppo A - Kuuralehto - 04/40
09.07.2015 - KRJ - Helppo A - Twingges - 06/50
19.07.2015 - KRJ - Helppo A - Kuuralehto - 05/40
21.07.2015 - KRJ - Helppo A - Vennamo - 05/30
31.07.2015 - KRJ Cup - Helppo A - Fiktio - 04/302
26.08.2015 - KRJ - Helppo A - Kuuralehto - 04/30
27.08.2015 - KRJ - Helppo A - Kuuralehto - 04/30
29.08.2015 - KRJ - Helppo A - Kuuralehto - 04/30
15.08.2015 - KRJ - Helppo A - Ketunpolku - 05/60
21.08.2015 - KRJ - Helppo A - Aittohaara - 02/09
23.08.2015 - KRJ - Helppo A - Aittohaara - 03/09
24.08.2015 - KRJ - Helppo A - Aittohaara - 02/10
24.08.2015 - KRJ - Helppo A - Aittohaara - 02/09
25.08.2015 - KRJ - Helppo A - Aittohaara - 01/10
27.08.2015 - KRJ - Helppo A - Aittohaara - 01/10
28.08.2015 - KRJ - Helppo A - Aittohaara - 03/10
29.08.2015 - KRJ - Helppo A - Aittohaara - 01/10
29.08.2015 - KRJ - Helppo A - Aittohaara - 03/09
30.08.2015 - KRJ - Helppo A - Aittohaara - 03/09
02.09.2015 - KRJ - Helppo B - Derian - 02/36
06.09.2015 - KRJ - Helppo B - Derian - 01/36
06.09.2015 - KRJ - Helppo A - Derian - 05/30
09.09.2015 - KRJ - Helppo A - Derian - 04/30
19.08.2014 - ERJ - 80 cm - Mörkövaara - 04/40
20.08.2014 - ERJ - 80 cm - Stall Ahlstedt - 01/40
21.08.2014 - ERJ - 80 cm - Mörkövaara - 05/40
25.08.2014 - ERJ - 80 cm - Aittohaara - 03/50
25.08.2014 - ERJ - 80 cm - Aittohaara - 03/50
29.08.2014 - ERJ - 80 cm - Aittohaara - 03/50
29.08.2014 - ERJ - 80 cm - Stall Ahlstedt - 06/40
31.08.2014 - ERJ Cup - 80 cm - Dark Side Trakehner - 18/180
09.09.2014 - ERJ - 80 cm - Stall Ahlstedt - 06/40
17.10.2014 - ERJ - 80 cm - Stall Ahlstedt - 02/40
18.10.2014 - ERJ - 80 cm - Stall Ahlstedt - 04/40
19.10.2014 - ERJ - 80 cm - Stall Ahlstedt - 03/40
12.01.2015 - ERJ - 80 cm - Petäjävaara - 05/26
16.01.2015 - ERJ - 80 cm - Aittohaara - 05/50
17.01.2015 - ERJ - 80 cm - Aittohaara - 03/50
20.01.2015 - ERJ - 80 cm - Aittohaara - 05/50
21.01.2015 - ERJ - 80 cm - Aittohaara - 04/50
23.01.2015 - ERJ - 80 cm - KK Holmberg - 01/60
31.01.2015 - ERJ - 80 cm - Stall Ahlstedt - 01/40
05.02.2015 - ERJ - 80 cm - Stall Ahlstedt - 02/40
01.03.2015 - ERJ - 80 cm - Aittohaara - 02/50
05.03.2015 - ERJ - 80 cm - Aittohaara - 07/50
24.03.2015 - ERJ - 80 cm - Stall Ahlstedt - 05/50
26.03.2015 - ERJ - 80 cm - Stall Ahlstedt - 02/50
27.03.2015 - ERJ - 80 cm - Stall Ahlstedt - 02/50
28.03.2015 - ERJ - 80 cm - Stall Ahlstedt - 01/50
29.03.2015 - ERJ - 80 cm - Stall Ahlstedt - 04/50
11.05.2015 - ERJ - 80 cm - Petäjävaara - 04/30
04.07.2015 - ERJ - 80 cm - Tuiskula - 04/30
01.09.2015 - ERJ - 70 cm - Derian - 01/07
01.09.2015 - ERJ - 80 cm - Derian - 01/16
02.09.2015 - ERJ - 70 cm - Derian - 02/07
05.09.2015 - ERJ - 70 cm - Derian - 02/07
07.09.2015 - ERJ - 80 cm - Derian - 04/16
08.09.2015 - ERJ - 80 cm - Derian - 02/16
09.09.2015 - ERJ - 80 cm - Derian - 03/16
10.09.2015 - ERJ - 70 cm - Derian - 01/07
10.09.2015 - ERJ - 80 cm - Derian - 01/16
16.09.2015 - ERJ - 80 cm - Petäjävaara - 01/30
28.09.2015 - ERJ - 80 cm - Aittohaara - 07/50
28.09.2015 - ERJ - 80 cm - Aittohaara - 05/50
Valjakko 2 sijoitusta Maastoesteratsastus 7 sijoitusta
22.08.2014 - VVJ - Vaativa yksilö - Konkkaronkka - 01/39
25.08.2014 - VVJ - Vaativa yksilö - Konkkaronkka - 06/39
05.08.2014 - MEJ - 80 cm - Ponipallero - 04/24
07.08.2014 - MEJ - 80 cm - Ponipallero - 01/24
11.08.2014 - MEJ - 70 cm - Ponipallero - 03/14
12.08.2014 - MEJ - 70 cm - Ponipallero - 03/14
14.08.2014 - MEJ - 70 cm - Ponipallero - 03/14
05.04.2015 - MEJ - 70 cm - Thrillium - 01/24
06.04.2015 - MEJ - 80 cm - Thrillium - 05/39
Näyttelyt
16.08.2014 - NJ - Bridegroom - Muut kevyet kylmäveriorit - 05/08, irtoSERT tuom. K.J.
18.09.2014 - NJ - Derian - Norjanvuonohevosoriit - BIS1, MVA-SERT tuom. Kerppa ja Vibaja
01.12.2014 - NJ - Derian - Norjanvuonohevosoriit - 04/12, irtoSERT tuom. Welby
27.01.2015 - NJ - Derian - Norjanvuonohevosoriit - BIS1, MVA-SERT tuom. Kerppa ja Welby


Valmennukset

25.07.2014 kouluvalmennus HeA ~ pitäjänä Hanna Autio kirjoittanut omistaja
Inna talutti nuoren vuonisorin kentälle ja kiristeli vyön ennen kuin nousi orinsa selkään. Annoin ratsukon kävellä hetken aikaa uraa pitkin käynnissä ennen kuin pyysin ottamaan orin tuntumalle. Frans käveli mukavaa tahtia eteenpäin. Korjailin hieman asentoa, joka oli etukenossa. Aloitimme volttiharjoituksilla jokaiseen kirjaimeen. Frans asettui hyvin ja Innalla oli hyvä ote orista. Muutaman toiston jälkeen pyysin ratsukkoa raviin. Ratsukko tuli keskiympyrälle, jossa aloitimme ravin työstämisen ensin kevyessä ravissa. Frans näytti jäykältä ja Inna totesi vasemman kierroksen olevan orille hieman haastavampi. Kehotin ottamaan enemmän ulko-ohjalta ja siirtämään painoa sisäpohkeelle. Pikku hiljaa vasempaan kierrokseen ravi näytti kohtuu hyvältä, joten pyysin heitä tekemään suunnan vaihdoksen. Oikeaan suuntaan Frans ravasi huomattavasti paremmin ja Innallakin näytti olevan helpompaa. Pyysin Innaa istumaan harjoitusraviin ja siirtymään uralle. Ratsukon tehtävänä oli tehdä kokorataleikkaa lisäten ravia mahdollisimman lennokkaasti. Inna istui alas ja ratsasti ponin reitille. Ravi kyllä reipastui, mutta askel oli enemmän tököttävää, siispä pyysin heitä tulemaan uudestaan. Tällä kertaa askel jo venyikin hieman.
Tässä kohtaa ratsukko sai ottaa pienet välikäynnit, joiden jälkeen tehtiin käynnissä pari kertaa takaosankäännös. Fransilta se sujui kuin vanhalta tekijältä. Tehtävään lisäten käännöksen jälkeen mentiin kolme askelta käyntiä ja laukannosto. Laukassa vastalaukkaa aina lyhyen sivun keskelle, jossa käynti ja uusi laukka. Frans nosti innokkaan laukan, mutta tuntui haluavan lähinnä nostaa oikeanlaukan. Siispä ratsukko sai harjoitella enemmän vasentalaukkaa. Pari kertaa poni siirtyi raviin kesken kaiken, mutta Inna oli tarpeeksi tomera ja nosti saman tien uuden. Kun kaikki sujui harjoituksessa, pääsi ratsukko tekemään ensin kevyessä ravissa loppuverryttelyn ja käynnit kauniin kesäpäivän kunniaksi maastoon.

29.07.2014 - Helteiset maastolenkit kirjoittanut omistaja
Tukahduttavasta helteestä huolimatta kurvasin autoni - joka ei edes tiennyt, mikä ilmastointi on - Järvilehdon pihaan jo hyvin aikaisin aamulla. Olin päättänyt olla kerrankin aamulla tallilla, varsinkin kun olin herännyt kamalan aikaisin. Toivoin pienessä mielessäni saavani hieman maastoseuraa tänään, mutta astuessani sisään talliin, siellä ei ollut ketään.
Noh, täytyisi sitten lähteä yksin. Kävin hakemassa Fransin varusteet varustehuoneesta ja toin ne pihalle. Ei kukaan tässä säässä halunnut sisällä uurastaa. Sitten suuntasinkin orin tarhalle ja pujahdin tarhaan. Frans katseli lasittunut katse silmissään suoraan eteenpäin ja ainoa liike oli hännän huiskautus, jolla ori yritti paarman ketaleita karkottaa.
"Herätys", tervehdin oria ja napsautin narun sen riimun lenkkiin. "Aika herätäää", vokottelin oria liikkeelle ja vasta kaivettuani herkkupalan farkkushortsien takataskusta, ori lähti mukaani.
Talutin pojan varusteiden luokse ja narusta kiinni pitäen aloitin harjaamisen. Lämpimien kelien takia Frans oli lähinnä vain pölyinen, joten harjaus oli nopeasti suoritettu. Kaviot katsottuani ja putsattuani jos oli tarpeen, sujautin jalkoihin mustat soljella olevat suojat ja päähän hackamorella varustetut suitset. Tänään oli kuitenkin vain löntystely päivä, joten se riitti pojalle vallan mainiosti.
Päähäni työnnettyä vielä kypärän, ponnistin ponin selkään ja annoin pienet pohjeavut lähteä liikkeelle. Annoin orin kävellä pitkään pitkillä ohjilla ja sorruin jopa antamaan luvan syödä puskista vehreää kasvistoa. Hetken käveltyämme päätän napata ohjata tuntumalle ja maiskuttamalla pyydän Fransia nostamaan ravin. Fransin ravi on onnesta helppo istua, joten matkan tekomme niin sujuu mukavasti ilman melkein tippumistilanteita.
Annan Fransin siirtyä itsekseen käyntiin ja löysään sitten tuntumaa. Metsäpolulla kuuluu linnunviserrystä ja yhtäkkiä eteemme pomppaa pusikosta peura. Nappaan saman tien ponin enemmän tuntumalle ja pysäytän. Peura katsoo meitä hetken suurilla Bambi-silmillään ja Frans kohottaa korvansa kohti taivasta. Onneksi peura kuitenkin lähtee takaisin siihen suuntaan, mistä tuli ja saamme jatkaa retkeämme kaikessa rauhassa. Saavumme laukkapätkälle, jossa nostan laukan. Yritän istua hieman kevyessä istunnassa ja antaa Fransin laukata vapaasti. Ilmeisesti helle on kuitenkin sulattanut loputkin orin aivoista ja etenemme lähinnä rauhallisesti eteenpäin.
Laukkapätkän lopussa siirtelen ponin raviin ja ravaan sillä pienen matkan ennen kuin siirtelen takaisin käyntiin.
Kierrämme Hanskin lehmätilan kautta uittorannalle, jossa ratsastan ponin suoraan veteen. Annan Fransille hieman enemmän ohjaa, kun se painaa päätään alas kohti vettä. Orin turpa uppoaa hetkeksi veteen ennen kuin se nostaa sen pärskien ylös. Naureskelen orille, joka seuraavaksi kuopii vettä.
"Mennään nyt", hoputan oria ja apujen avulla saan sen syvemmälle veteen.
Jalassani olevat kangastossut kastuvat pian märiksi, kun en huomannut ottaa niitä ollenkaan pois. Se ei kuitenkaan nyt haittaa mitään. Pysymme vedessä sen verran lähellä rantaa, että ponin jalat yltävät vielä pohjaan ja kävelemmekin hetken rantaa pitkin ennen kuin nousemme ylös.
Matka takaisin tallille tapahtuu rauhallisissa merkeissä ja tallilla laskeudun ponin selästä pois. Tervehdin paikalle ilmestynyttä Annaa, joka oli kuulemma ihmetellyt keskellä pihaa olevaa harjapakkia. Naureskellen riisun Fransin varusteista ja palautan sen tarhaansa. Kun olen saanut kaikki tavarat paikoilleen ja juotuani kupposen kahvia, lähden kohti seuraavien hevosten liikuttelemista.

15.6.2015 - Koulutuuppauksia kirjoittanut omistaja
Frans hörähti karsinassaan, kun saavuin sinne syli täynnä varusteita. Tervehdin vuonoa ja laskin tavarat karsinan edustalle. Viereisessä karsinassa oleileva Pikatsu yritti hamuta karsinan ruokareiästään turvallaan ja rapsutin sitä mennessäni harjan kanssa Fransin karsinaan. Ori ei paljoa välittänyt, kun aloitin harjauksen kaulalta ja nopeasti etenin takaosaa kohti. Loimen ansiosta poni ei ollut edes likainen, joten harjaus sujui nopsaan. Puhdistettuani vielä kaviot, heitin ponille kouluvärmeet niskaan ja pujotettuani oman kypärän päähän, talutin Fransin sateiseen säähän kentälle.
Nousin selkään kentän porteilla ja päästin ponin kävelemään uraa pitkin alkukäyntejään samalla, kun kiristin vyötä parilla reiällä. Hetken käveltyämme, pienellä avulla sain Fransin nostamaan ponimaisen ravinsa. Tein alkuverryttelyn ympyröillä taivutellen ponia reilusti. Frans oli aina aluksi jäykkä kuin lauta, joten taivuttelu tuli todella tarpeeseen. Ori protestoi hieman avuilleni, joten pehmensin tuntumaa ja keskityin enemmän istunnan kautta ratsastamiseen. Ravissa vääntelin orin kanssa pohkeenväistöjä, tein siirtymisiä ravista käyntiin, ravista pysähdyksiin ja pysähdyksistä suoraan raviin. Hiljalleen poni allani alkoi toimia oikein.
Harjoittelimme myös takaosakäännöstä, josta nostimme laukkaa ja teimme samaan tehtävään myös laukkaympyrää. Fransin alkaessa ennakoida tehtäviä, vaihdoin suuntaa ja tein ensin laukkaa, jonka jälkeen takaosakäännöksen ja siitä pienen suoran jälkeen pohkeenväistöä. Vuonohevonen allani keskittyi tehtäviin todella hyvin, otti apuni hyvin vastaan ja laukka rullasi kivasti eteenpäin. Hieman ori kuitenkin painoi kuolaimelle ja oli raskas edestä. Kun molemmilla oli hiki jo pinnassa, siirsin Fransin loppuraveihin ja keventelin pari kierrosta päästäen samalla ohjat pitkiksi. Frans ravasi kaula pitkällä, kunnes siirtelin sen käyntiin ja taputin kiitokseksi kaulalle.

21.9.2015 - Kouluvalmennus kirjoittanut Verde
Olin suunnitellut Innan ja hänen hurmaavan vuonohevosensa valmennuksen aiheeksi taivutukset. Alkuverryttelyitä seuratessani tajusin joutuvamme lähtemään ihan alusta – niin jäykältä Frans näytti. Orin heikkoudeksi osoittautui vasen kierros, jota saimmekin jumpata aikamme suurella pääty-ympyrällä. Lopulta nähtyäni molempiin suuntiin kaikki askellajit puhtaina ja kaatumatta sisäänpäin, totesin ratsukon olevan valmis itse harjoituksiin. Pyysin Innaa ratsastamaan molempien pitkän sivujen alkuun pienen, huolellisesti taivutetun voltin ja jatkamaan siitä toisella pitkällä sivulla avo- ja toisella sulkutaivutusta. Siistin taivutuksen jälkeen oli lupa suoristaa, nostaa laukka ja laukata päätyyn iso ympyrä. Avotaivutukset sujuivat alusta alkaen oikein mallikkaasti, mutta suluista ei voinut ikävä kyllä sanoa samaa. Pari suoritusta katsottuani otin ratsukon jälleen pääty-ympyrälle, ja käskin Innan väistättää aina parin askeleen ajaksi Fransin takapäätä joko ympyrän sisä- tai ulkopuolelle. Saimme Fransin työskentelemään rehellisesti, mikä helpotti Innankin työtä. Otimme loppuun vielä pari onnistunutta suoritusta sulku- ja avotaivutuksia kumpaankin suuntaan, ja sitten olikin jo aika siirtyä loppuverryttelyiden pariin.

22.9.2015 - Estevalmennus kirjoittanut Verde
Olin kasannut kentälle tavallisen suhteutetun välin, in and out-sarjan sekä suhteutetun välin loivalle kiemurauralle. Valmennuksen tarkoituksena oli siis harjoitella välien ratsastamista. Huolellisten verryttelyiden jälkeen hyppääminen aloitettiin perinteisellä suhteutetulla välillä, jonka estekorkeudet olivat toistaiseksi vielä puolen metrin luokkaa. Frans puksutti menemään todellisella innolla, eivätkä askeleet meinanneet sopia millään välille. Ensimmäisten suoritusten ajan en puuttunut asiaan sen kummemmin, sillä arvelin kyseessä olevan vain pienoisen alkuinnostuksen. Kolmannella yrityksellä Innan pidätteet alkoivat mennä läpi, ja ratsukko suoritti välin siistillä seitsemällä laukalla. Seuraavaksi ratsukon tehtävänä oli pienen hengähdystauon jälkeen innari. Esteiden välissä paketti ei oikein meinannut pysyä kasassa ja Inna sai huomata tarvitsevansa kunnon ohjastuntuman lisäksi myös rutkasti pohjeapuja, jotta Frans selviytyi myös seuraavaan hyppyyn. Loivalla kiemurauralla kävimme läpi ohjauksen merkitystä, sillä kaarretta jyrkentämällä ja loiventamalla pystyi säätelemään sitä, monellako laukalla välin halusi tulla. Ratsukon meno alkoi näyttää jo todella siistiltä ja hallitulta, joten nostin kaikki esteet 80 senttiin, ja annoin ratsukon tulla kaikki harjoittelemamme välit ratana. Suoritukseensa molemmat saivat olla erittäin tyytyväisiä, sillä jotakin oli valmennuksen aikana selvästi mennyt perille.

4.10.2015 - Estevalmennus kirjoittanut Hanne
Inna ja Frans toimivat päivän toisessa valmennukessa oikeana elävänä esimerkkinä ratsastajan ja ratsun välisestä yhteystyöstä. Tänään hypättiin suunnitelman mukaisesti rataa ja harjoiteltiin hieman kilpailutilannetta. Valmennuksen pohjana oli yksi ja sama lyhyt rata, joka alkoi helpolla pystyllä ja jatkui siitä kapealle pystylle, jonka jälkeen hypättiin okseri ja loppuun kaksiosainen sarja. Alkuun tehtiin huolellinen alkuverryttely, jossa käytiin kaikki askellajit läpi. Lähdimme myös alusta asti jumppaamaan oriin vasenta puolta, joka oli selvästi oikeaa jäykempi. Verryttelyn jälkeen lähdettiin esteitä hyppäämään ensin yksi kerrallaan. Ensimmäinen pysty oli ratsukolle helppo ja siirryimmekin nopeasti kapella erikoisesteelle. Frans kielsi ensimmäisellä kerralla, mutta Inna ei tästä hätkähtänyt vaan teki seuraavalla kerralla suoremman tien ja rohkaisi vuonohevosta äänellä. Nyt Frans hyppäsi, joskin vielä hieman epävarmasti. Laskin pystyn hetkeksi 50 senttiseksi ja hyppyjen alkaessa sujua nostettiin se takaisin 70 senttiin. Nyt ori oli kerännyt rohkeutta ja hyppy sujui hienosti. Pienen tauon jälkeen jatkettiin okserille ja lopulta sarjalle, jolla jouduimme hieman sovittamaan väliä oriin lyhyille askeleille sopivammaksi. Loppuun ratsukko sai hypätä koko radan muutamaan kertaan ja otin kilpailutunnelman lisäämiseksi myös aikaa. Ensimmäisellä kerralla Frans pudotti kapealla pystyllä, mutta toinen kerta sujui jo niin hyvin, että päätimme jättää harjoituksen siihen. Loppuun verryteltiin hyvin ravissa molempiin suuntiin ja venyttelyä eteen ja alas jatkettiin vielä pitkällä ohjalla käynnissä.

virtuaalihevonen