virtuaalihevonen
Ulkoasu © M Layouts
Hevosen kuvat © AnneL/Kioja VRL-13006
Rotu, sukupuoli suomalainen puoliverinen, ori
Syntymäaika 20.08.2016 - 9-vuotias
Säkäkorkeus, väri 170 cm, classic champagnenkirjava (sb)
Rekisterinumero VH18-031-0159 / PKK
Omistaja Marissa ja Lari Halme VRL-05322 & VRL-11303
Koulutustaso ko. VaB re. 140 cm me. 70 cm
Kasvattaja Ribcage's Warmbloods
Meriitit

Meidän Unto (Vientareen Sanomat, 5.7.2020)

Haastattelija: Jos kuvailette Untoa kahdella sanalla, mitkä ne olisi?

Vimmu: Kaksi sanaa ei riitä alkuunkaan! Siinä on niin monta puolta et-
Emilia: Harmaa hiiri. Luonteeltaan kuin ulkonäöltäänkin.
V: Joo. Untoa ei kyllä voi kuvailla nimensä veroiseksi... Se ruuna on kaikkea muuta kuin rohkea haamunmetsästäjä!
E: Sen vanhemmat oli kuulopuheiden mukaan kuin yö ja päivä. Niin erilaisia persoonia.

Mutta Unto ei ole oikein kuuma keskipäivä eikä illan hämärryskään, vaan ihan jotain muuta.

Kirjavaa ruunaa jännittää suurin osa vuorokauden aikana tapahtuvista aktiviteeteista, kuten vaikka heinien jakaminen. Onko pelottavampaa kuin kahiseva kasa, joka lentää luokse, minkä takaa paljastuu vielä ihminen!? Ei takuulla. Unton pahin vastustaja on kuitenkin tallipihan suurin koivu, jonka riippuvat oksat kiusallaan saattavat tallimatkalla piiskata sen takamusta ja silloin on hevosparan sydän koetuksella.

V: Me ihmeteltiin kauan, miksi Unto tulee aina kuin juosten talliin. Kiusataanko sitä laumassa vai mitä...
E: Niin. Ja sitten kerran se otti oikein kunnon ritolat, kun tuo rauduskoivun latva notkui tuulessa ja hipaisi sen häntää. Voi jestas.

Untoa piinaa siis suuri paha maailma, jossa hän on säälittävä koiranpentu. Kymmenen vuoden ikään tullessaan elämä on monin paikoin helpottunut. Pitkärunkoinen puoliverinen nimittäin rakastaa nykyään perusteellisia hoitohetkiä käytävällä. Sen kanssa kannattaa vaalia kaavaa kumisuka-harjakampa-pääharja-pölyharja-kaviokoukku-vuohenkarvaharja. Ennen näin suuri huomion keskipisteenä olo ahdisti seinäruusuksikin haukuttua Untoa.

E: Kengityksessä ei ole tarvinnut olla mukana enää aikoihin. Kai se ymmärtää vihdoin hyvän päälle...?
V: Niin no, Jari kyllä antaa Untolle aina herkkuja, siksi se tykkää olla paikallaan. Oon nähnyt!
Se ei enää osaa pelätä edes kengittäjää- tai siis tätä uutta kengittäjää, joka tuli kuvioihin tallin vaihdon jälkeen. Tyttöjen mukaan harjausjärjestys on kehitetty sen perusteella, että kavioiden ottaminen (lue: pakokauhuisen ja liki kuudensadan painoisen eläimen huitovan kavion kannattelu) ei jäisi viimeiseksi. Että olisi vielä joku palkinto lopuksi.

Muuten Unto on kiltti ja hyväntahtoinen hevonen. Isä ja äiti Halmeetkin pystyvät taluttamaan ja hoitamaan suomalaista puoliveristä, tietysti tyttäriensä valvovan silmän alla.

H: Entä kun te ratsastatte Untolla, mikä siinä on parasta?

E: Hmm... Varmaan se, kun saa mennä maastossa niin pitkän lenkin kun tahtoo ja se jaksaa kyllä.
V: Sen hyppy! Me kilpaillaan kenttää, jossa se on kyllä parhaimmillaan.
E: Äläpä unohda kouluratsastusta. Se on kentässä ihan yhtä tärkeää.
V: Joojoo. Mutta se ei oo yhtä kivaa.

Kivaa tai ei, kenttähevonenkin voi olla etevä kouluratsastuksessa. Untolla on voimaa kantaa itsensä, kunhan sen on ensin saanut kulkemaan eteenpäin. Suuriluisella puoliverisellä on meinaa tapana kompastella kilometrikinttuihinsa, jos vauhti ei ole kohdallaan. Erityistä ylistystä Unto saa radalla ravistaan, joka on luonnostaan matkaa voittavaa, elastista ja jopa "upeasti takaa työnnettyä" Saviojien koulukilpailuita tuomaroineen Alma Naakan mielestä. Se, jos jokin nostaa nuorien ratsastajien itsetuntoa kun kouluratsastusprosentteja.

Kuinka tästä Nipsuakin aremmasta hevosesta sitten leivottiin kenttähevonen? Verta, hikeä tai muitakaan eritteitä ei matkalla jäänyt uupumaan. Alkuun pelko tuotti Untolle vauhtia, jolloin valmentajakin joutui hieraisemaan silmiään katsoessaan kilpakelloaan.
V: Meidän eka kenttävalmennus oli... HIRVEÄÄ!
E: Joo ei se mitään kaunista katsottavaa ollut! Enemmänkin räpellystä.
V: Unto pelkäsi JOKAISTA estettä eikä suostunut ylittämään yhtäkään. Sitten kun se vihdoin hyppäsi banketin yli, se juoksi seuraavalle pää viidentenä jalkana.

Unton kotitallilla ei ole onneksi pulaa taitavista ratsastajista tai valmentajista. Tämän päivän toinen sija kenttäkilpailuissa ei tipahtanut taivaasta, vaan on kovan työn toivotuin tulos. Untoa on ratsuttanut vuoden ajan Lukas Niemenpää, joka ratsuttaa työkseen Saviojan Kilpakeskuksen hevosia.

Tämä upea samppanjankirjava ruuna on löytänyt vihdoin paikkansa kilpakentillä. Sen puomikammo on vaihtunut rohkeaan hyppyyn, jolla on saavutettu 140cm rajapyykki tänä kesänä. Herkkähipiäisen kanssa ei pärjää silti kuka tahansa, vaan vain päättäväinen ratsastaja pystyy voittamaan Unton luottamuksen.

E: Kyllä me muistetaan relatakin välillä. Mä pidän siitä huolen.

Vaikkei heti uskoisi, Unto tykkää matkustaa. Se on pitänytkin muuten stressiherkän hevosen kilpailusta kiinnostuneen perheen lemmikkinä. Kesän kuumimpina viikkoina Unto kävelee hevostraileriin mielellään ja matkaa perheen omille maille laiduntamaan. Mökiltä löytyy myös ranta, jossa perheen tyttäret ovat nähneet Unton silmienvalkuaisten todellisen tilavuuden ruunan astuessa hyytävän kylmään veteen.

isä Brazil Beat
fwb gcha 176 cm
ERJ-I, KRJ-I, KERJ-II
ii. Bartholomew
fwb rt 177cm
iii. Denver Shock
fwb tprt 176cm
iie. Akasha
fwb vrt 168cm
ie. Apple Beat
fwb gcha 169 cm
iei. Applebee!
fwb prt 166cm
iee. Heartbeat
fwb gcha 170cm
emä Teakettle Ghost
ish trn sb 164cm
KTK-III, Finest, VIP MVA
ei. Spectral
ish 167cm rn
eii. Spectacular
ish 166cm rn
eie. Nightly Shenanigans
ish 159cm m
ee. Rusty Kettles
ish 165cm rt
eei. Rust Iron Metal
ish 167cm rnkm
eee. Giant Tea Spoon
xx 161cm rt

ii. Bartholomew on isojen luokkien esteratsu joka menestyi urallaan hyvin. Suomesta se matkasi usein ulkomaille isompiin kilpailuihin ja onhan sillä takanaan myös kaksi SM voittoakin. Bart loukkaantui kuitenkin eräällä kisamatkalla ja toimii nykyään jalostusorina kasvattajallaan. Tämä komea 177cm korkea rautias jättiläinen suomalainen puoliverinen on ollut suosittu jalostuskäytössä ja viimehetken tietojen mukaan sillä on kymmenen varsaa. Se on kuitenkin uusi nimi jalostuksessa joten varsamäärä tulee kasvamaan vielä vuosien saatossa. Bart on valitettavasti periyttänyt varsoilleen haastavaa luonnetta, mutta myös hyvää hyppykapasiteettia.

iii. Denver Shock on Iso-Britanniassa vaikuttava suomalainen puoliverinen ori. Vielä edelleenkin kilpaileva Denver on ollut satunnaisesti jalostuskäytössä kun on ollut taukoa kausien välillä. Ihan huipulla kilpaileva menestyksekäs ori on ollut kysyttyä tavaraa jalostusmarkkinoilla ja se onkin periyttänyt varsoilleen hyvää hyppykapasiteettia. Tämän lisäksi Denverin varsat ovat olleet usein haastavia käsitellä, tämä näkyy varsinkin orivarsoissa.

iie. Akasha on kiltti ja rauhallinen suomalainen puoliverinen tamma joka on toiminut suurimman osan elämästään tuntiratsuna pienellä ratsastuskoululla. Korkeutta tältä vaaleanrautiaalta hevoselta löytyy 168cm verran. Siitä ei koskaan ollut kilpahevoseksi, sillä uudet paikat ja hirveä hälinä ympärillä saavat tamman hermostumaan. Tästä huolimatta se on ollut oikein hyvä ratsu tuntilaisille, mutta viettää jo eläkepäiviään samalla tallilla yksityisenä. Hyvien perintötekijöiden vuoksi se on astutettu kolme kertaa hyvillä oreilla.

ie. Apple Beat on 169cm korkea suomalainen puoliverinen tamma joka kilpaili uransa aikana jonkinverran kenttä- ja koulukilpailuissa. Rami on perinyt gold shampagne värinsä tältä kauniilta tammalta joka pärjäsi paremmin näyttelykehissä kuin kilparadoilla. Tulisen puoleinen Bea asustaa edelleen kasvattajallaan Etelä-Suomessa pienellä ratsutilalla jossa se on saanut jo useamman varsan. Vaikkei kilparadoilta ole tullut kovin kummoista menestystä niin siitä on haluttu monia varsoja hyvien sukujuurien vuoksi.

iei. Applebee! oli menestynyt suomalainen puoliverinen kenttäratsu ennenkuin se joututtiin lopettamaan ähkyn seurauksena. Tämän 170cm korkean punarautiaan temperamentti oli välillä haitaksi sen kilpailu-uralle, mutta omistaja onnistui hienosti keksimään keinoja selviytyä sen oikuista. Applebeellä oli takanaan lukuisia kansainvälisiä voittoja ja sijoituksia, sekä se oli suosittu jalostusori. Se ehti jättää jälkeensä lukuisia varsoja joista suurinosa peri sen kapasiteetin.

iee. Heartbreat on kaunis gold champagne suomalainen puoliverinen joka kilpailu uransa aikana lukuisissa kilpailuissa, monipuolisesti eri lajeissa. Eniten se menestyi kuitenkin kouluradoilla, sillä sen askeleet ovat aina olleet näyttävät ja korkeat. Nykyään se viettää siitostamman elämää lähellä pääkaupunkiseutua Suomessa jossa se on saanut jo viisi varsaa. Tamma on periyttänyt varsoilleen kapasiteetin lisäksi myös kaunista ja sopusuhtaista rakennetta.
© isän omistaja/Natalia

ei. Spectral on komea ruunikko irish sport horse-ori. Spectralin suonissa virtaa 37,5 prosenttia irish draught-verta, joten se on rakenteeltaan hitusen keskivertoa kevyempi. Kenttäratsastuksessa CIC3-tasolla kilpaillut ori on näppärä ja monipuolinen tapaus, jolla on erinomainen hyppytekniikka. Olemukseltaan Spectral on varsinainen höpsö, jonka kotitallilla tunnistaakin sen lerpattavasta alahuulesta. Orin kanssa ei varmasti tule ikinä tylsää, eikä erinäisiltä tempauksilta vältytä. Kaikesta kuitenkin selviää positiivisella asenteella, sillä myös Spectral asennoituu elämään huumorilla – sillä ei tunnu koskaan olevan huonoja päiviä. Ori on tällä hetkellä saanut kolme jälkeläistä, mutta kisauransa päätyttyä siirtyy kokonaan siitoshevoseksi.

eii. Spectacular on 166cm korkea, näyttävä ruunikko irish sport horse-ori. Luonteeltaan ori on periksiantamaton ja tulinen, eikä sen kanssa tule varmasti yhtäkään tylsää päivää. Omistajansa sanojen mukaan parempaa olisi pitänyt hakea loppuelämän ajan eikä silti olisi löytänyt. Orilla kilpailtiin menestyksekkäästi kenttäratsastuksessa CIC4-tasolla ympäri Euroopan ja se tulikin monessa maassa tunnetuksi. Menestyksekkään kilpailu-uran jälkeen hevonen siirtyi täysin jalostuskäyttöön ja oli käytössä edelleen ympäri Euroopan. Spectacularilta löytyy 45 hienoa varsaa.

eie. Nightly Shenanigans ei ehkä ole se kaikista hohdokkain jalokivi ja estekenttien suuri taituri. Tämä musta, 159cm korkea irish sport horse-tamma on kovinkin keskinkertainen, mutta omistajalleen rakkain hevonen. Tammalta löytyy kyllä sijoituksia esteiltä, mutta omistajansa sanojen mukaan, hän halusi pitää tamman lähinnä rentona harrasteratsuna. Night on kaunisrakenteinen, mutta siltä löytyy hieman huonohko karva. Tammaa on kaikesta huolimatta käytetty yllättävän paljon jalostuksessa ja siltä löytyykin 7 toinen toistaan hienompaa varsaa.

ee. Rusty Kettles on rautias irish sport horse-tamma, jolta löytyy säkäkorkeutta 165cm verran. Tamma tulee äärimmäisen arvostetusta ja harvinaisesta suvusta. Rustylla olisi ollut rahkeet nousta kenttäratsastuksessa korkealle, mutta hevonen ehti käydä kilpailuissa vain kantakirjausvuotenaan, jolloin tammaa treenattiin erityisesti ratsastusosuutta varten. Kantakirjauksen jälkeen Rusty on saanut kunnioitettavat viisi varsaa, joista jokainen on kilpaillut kenttäratsastuksen parissa. Luonteeltaan tamma on kuuliainen, mutta todella tammamainen ja sen kanssa saakin välillä tapella itku silmässä. Rusty on kuitenkin todella kaunis ja hellyyttävä tamma, joka joskus kaipaa hieman enemmänkin haleja ja huomiota.

eei. Rust Iron Metal tunnettiin tasaisesta ja rauhallisesta luonteestaan. Muutoin ori ei ollut mitenkään ihmeellinen. Ori oli 167cm korkea ruunikonkimo irish sport horse. Se kantakirjattiin nuorena nippanappa toiselle palkinnolle, minkä jälkeen oria tarjottiin jalostukseen lähinnä sen omistajan tuttavien tammoille. Parikymmentä jälkeläistä Rust Iron Metal ehtikin saada aikaiseksi pitkän elämänsä aikana. Siitosorin elämän ohessa hyväluontoinen ori toimi lastenratsuna. Omistajansa kertoman mukaan hevonen oli erittäin lahjakas ja rohkea hyppääjä, mutta estekilpailuihin oriilla ei koskaan osallistuttu. Ori kuoli valitettavaan ähkyyn 17-vuotiaana ja oli suuri menetys omistajalleen.

eee. Giant Tea Spoon on rautias, 161cm korkea englantilainen täysiveritamma. Se on niittänyt paljon mainetta ja kunniaa näyttelykentiltä, mutta kisannut myös kenttäratsastuksessa CIC3-tasolla. Luonteeltaan tämä ykköspalkinnon rakenteen omistava tamma on erittäin ystävällinen ja hyväsydäminen hevonen, joka ei tee pahaa kärpäsellekään. Nyt tamma on jo lopettanut kisauransa ja siirtynyt siitoskäyttöön. Toistaiseksi sillä on teetetty kolme jälkeläistä, joista jokaiselta löytyy potentiaalia ja taitoja kisakentille. Tamma on kuitenkin sen verran vanha jo, että saa nähdä, ovatko nämä kolme varsaa tamman ainoat vielä viiden vuoden päästä. Tea on periyttänyt eritoten hyvää luonnettaan vahvasti jokaiselle varsalleen.
© Dimma

Jälkeläiset

synt. 00.00.2010 - o/t. Varsan nimi - e. Emän nimi - om.
ERJ esteratsastus 0 sijoitusta
17.07.2019 - ERJ - 140cm - Riemunkirjava - 00/00
18.07.2019 - ERJ - 140cm - Riemunkirjava - 00/00
19.07.2019 - ERJ - 140cm - Riemunkirjava - 00/00
20.07.2019 - ERJ - 140cm - Riemunkirjava - 00/00
21.07.2019 - ERJ - 140cm - Riemunkirjava - 00/00
22.07.2019 - ERJ - 140cm - Riemunkirjava - 00/00
23.07.2019 - ERJ - 140cm - Riemunkirjava - 00/00
24.07.2019 - ERJ - 140cm - Riemunkirjava - 00/00
25.07.2019 - ERJ - 140cm - Riemunkirjava - 00/00
26.07.2019 - ERJ - 140cm - Riemunkirjava - 00/00
27.07.2019 - ERJ - 140cm - Riemunkirjava - 00/00
28.07.2019 - ERJ - 140cm - Riemunkirjava - 00/00
29.07.2019 - ERJ - 140cm - Riemunkirjava - 00/00
30.07.2019 - ERJ - 140cm - Riemunkirjava - 00/00
31.07.2019 - ERJ - 140cm - Riemunkirjava - 00/00
01.08.2019 - ERJ - 140cm - Riemunkirjava - 00/00
02.08.2019 - ERJ - 140cm - Riemunkirjava - 00/00
03.08.2019 - ERJ - 140cm - Riemunkirjava - 00/00
04.08.2019 - ERJ - 140cm - Riemunkirjava - 00/00
05.08.2019 - ERJ - 140cm - Riemunkirjava - 00/00
PKK
0.0.2018 - PÄIKKYMERKINTÄ #1 kirjoittanut omistaja


Equestrian PRO, Sokka Luxuries

Loimitus

  • Sateella sadeloimi ulos
  • Kevyellä pakkasella (alle -10°C) talliloimi ulos
  • Yli -10°C pakkasella toppaloimi ulos
  • Yli -10°C pakkasella enkkuloimi alku- ja
    loppukäynnin ajaksi

Varustus

  • Kouluratsastus: Mustat suitset ja satula messinkisillä kuolaimilla sekä jalustimilla, musta tai keltainen huopa, pintelit takasiin.
  • Esteratsastus: Ruskea satula ja meksikolaiset suitset, kumitutit, martingaali, suojat takasiin.
  • Kilpailu: Lajin mukaiset varusteet + valkoinen kisahuopa.

Vimmu Jasmina Halme

s. 14.3.2001, 17-vuotias
162cm, blondi
Auta armias, jos kutsut Vilhelmiinaks!

Kuinka tehdä nuoresta teinistä katkera ämmä? Muuttamalla kolmensadan kilometrin päähän lapsuudenkodista ja pakottamalla lapsen jättämään kaikki mitä nuorella iällä on ehtinyt tavoittelemaan. Ja nimeämällä esikoinen isoisoäidin mukaan Vilhelmiinaksi. Katkeruus nimeä kohtaan ei ole Vilhelmiinalle uusi juttu ja jo nuoresta pitäen hän on vaatinut itseään kutsutavan Vimmuksi. Onko se sitten edes parempi? No, varmasti on..

Ennen Vientareeseen muuttoa Vimmu vuokrasi kokenutta kenttähevosta ja starttasi tällä tutustumisluokkia kenttäratsastuksen parissa. Vimmun tavoitteena oli startata ensimmäisiä helpon tason luokkiaan. Muuton myötä Vimmu joutui jättämään kokeneen hevosen ja valmentajan taakseen, jonka takia hän menetti täysin kiinnostuksen hevosiin tai niin hän ainakin kovasti väitti.
Ratsastuksen Vimmu aloitti yhdessä Emilian kanssa, kun oli seitsemän. Pitkään sisarukset kävivät samoilla tunneilla ensin painottuen vahvasti esteille. Vimmun mielenkiinto kenttäratsastukseen kasvoi iän myötä ja hän alkoi hakeutua entistä enemmän kenttävalmennuksiin. Onneksi Helsinkiläinen ratsastuskoulu tarjosi siihen loistavat puitteet. Samasta tilasta Vimmu löysi kokeneen kenttäratsastajan hevosen, joka kaipasi vuokraajaa. Omistaja oli jäämässä äitiyslomalle. Loistavan yhteyden ansiosta Vimmu sai jatkaa hevosen vuokraamista myös jälkikäteen.

Sini Emilia Halme

s. 27.11.2002, 16-vuotias
164cm, punertava brunette

Sisaruksista nuorempi ja salaa myös heikompi Sini Emilia on hiljainen mutta tarvittessa päällepäsmärinkin maineen saanut lukiolaistyttö. Emilia ei ole koskaan ollut kovin itsevarma itsestään tai omista kyvyistään, vaikka vaikuttaakin usein ylimieliseltä ja kokee tarvetta pitää omaa mielipidettään tärkeimpänä.

Sisarensa kanssa ratsastustunneilla on käyty seitsenvuotiaasta lähtien, eikä harrastukseen hurahtaneena ole tullut enää kuuloonkaan nähdä tulevaisuutta muualta kuin hevosen selästä. Jo nuorena projektihevosia ratsastaneena Emilian ratsastuskokemus on ikäänsä nähden oikein kattava, eikä valmentaja nähnyt koskaan kovin paljon moitittavaa tämän taidoissa.
Nyt Emilialla on kuitenkin takanaan reilu vuosi sitten tapahtunut onnettomuus esteradalla, jonka jälkeen tätä ei sen koommin olla nähty nuorten hevosten selässä. Sen myötä haaveet esteratsastajan urasta pirstoutuivat tytön mielessä täysin.

Vientareeseen muuton jälkeen projektiristeytystammaa vuokranneena Emilia on siedättänyt ratsastuskammoaan aktiivisesti. Katkeran, harrastuksen sivuun sysänneen sisarensa ansiosta Emilia on saanut kerätä rohkeuttaan rauhassa ja on mielestään vihdoin valmis oman hevosen mukanaan tuomiin haasteisiin.