Brillyoncé

KTK-II
17 + 16 + 17 = 50 = 69.4%
15.01.2022

"Liana"

VH20-031-0039 PKK3468

suomalainen puoliverinen, tamma
s. 12.01.2020   10 vuotta
tummanruunikko sb, säkä 175cm

kasvattaja Anne (VRL-06858)
omistaja Elina Lindqvist VRL-05322

kouluratsastus, ko Intermediate II
Porrastetut KRJ 8/9, 4359.69p

Fn, KTK-II

Luonne

Liana on herkkä tamma, joka osaa rentoutua vasta tutussa ympäristössä yhden ihmisen hevosena. Herkkyys tuo omia haasteita kisatilanteisiin, jolloin oman rapsuttelijan läheisyys on avainsanana. Ratsastaessa Lianalta ei saa vaatia liikoja, jolloin se herkästi jäykistyy ja menee lukkoon. Se on myös hieman säpsy ja omituiset asiat ympärillä saavat Lianan pakomoodin pahasti päälle. Pehmeillä ja selkeillä otteilla sekä kovalla työllä, Lianasta saa esiin kouluratsun liikkeet. Rakenteeltaan tamma ei ole parhaimmistoa, jonka takia erityisesti takaa sen liikkeet ovat hieman suppeat.

Sukulaiset

JB Chrysus
fwb, rt sabino, 170cm
ii. Cyllarus
nwb, rt, 170cm
iii. Cheiron
trak, 173 cm, Ee/aa
iie. Aria Basium
nwb, 169 cm, ee/Aa
ie. Broomvek Fancy
fwb, vrn sab, 174cm
PP-MVA
iei. Riverrock
fwb, m, 172cm
iee. Fancy Fifi
fwb, rt sb
ML Love Deluxe
fwb, rnkm, 180cm
PP-MVA, FF
ei. Kearney's Anakin
fwb, rnpäist, 181cm
PP-MVA, KTK-II, ERJ-I
eii. Kearney
fwb, rn, 183 cm
eie. Abbey's Levito
fwb, km, 177 cm
ee. Me Love You Love
fwb, km, 161cm
eei. Yandbridge's Work This
fwb, mkm, 160 cm
eee. KL Love Reaction
fwb, km, 164 cm

Sukuselvitys

i. JB Chrysus on kaunis, voimakkaat sabino-merkit omaava ori. Se on kisannut porrastetuissa GP-tasolle asti ja asustaa Järnbyssä nyt siitosorina. Tähän mennessä (05/2021) ori on jättänyt kolme hyvin erilaista varsaa.

ii. Cyllarus on komea ja rauhallinen norjalaisori, joka on kisannut kouluratsastuksessa GP-tasolla ja myös esteitä ylittänyt 115cm-radoilla. Herra on nopea oppimaan ja keskittyy työskentelyyn täydellisesti. Väriltään kaunis rautias ja säkäkorkeuttakin löytyy 170cm, joten komea poika.

iii. Cheiron (s. 1999) tuotiin Norjaan vuonna 2007. Tämä kylmäpäinen kilparatsu valloitti norjalaiset ja olikin maan parhaimmistoa aikoinaan. Cheiron on hyväksytty puoliverijalostukseen niin Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa, lisäksi kirjattu trakehnerien kantakirjaan. Oria kuvaillaan kylmäpäiseksi kilparatsuksi.

iie. Aria Basium (s. 1995) asuu Etelä-Norjassa tätä nykyä siitostammana. Se kilpaili parhaina vuosinaan kouluratsastuksessa menestyksekkäästi.

ie. Broomvek Fancy kilpaili kouluratsastuksessa Inter II-tasolle asti sijoittuen muutamia kertoja. Mukava, rauhallinen ja selväpainen tamma. Rakenteeltaan tamma oli hieman ponimainen, väriltään vaaleanruunikko sabino. Fanna jätti kolme varsaa jälkeensä.

iei. Riverrock Syntyi Suomessa, mutta sen sukujuuret tulevat Ruotsista. Vauhdikas esteori oli väriltään musta ja hyppäsi 130cm ratoja kohtalaisella menestyksellä. Hieman kireä hevonen, jolle parhaiten sopi rauhallinen ympäristö sekä opetusmestarin elämä.

iee. Fancy Fifi oli kaunis rautias sabino tamma. Se toimi ratsastuskoulussa opetushevosena suurimman osan elämästään ja oli tasainen ratsastettava. Ponimaisia piirteitä tässäkin tammassa oli ulkonäön puolesta: pieni, tylppä pää ja runko hauskan pyöreä. Fifi jätti jälkeensä viisi varsaa.

e. ML Love Deluxe oli komeaniso tamma, 180cm säkäkorkeudeltaan. Kimo väri ja upean kaksivärisenä liehuva häntä tekivät tästä tammasta muistettavan. Tessa oli kärsivällinen ja ihmisläheinen ja jätti kolme hienoa varsaa. Tamma oli elämänsä aikana monen ihmisen omistuksessa, mutta sopeutui muutoksiin aina hienosti.

ei. on komea ruunikonpäistärikkö ori Kearney's Anakin Ori on myös sukunsa tavoin suurikokoinen ja on venynyt huikeaan 184cm mittaan. Herra on näyttänyt kyntensä upeasti rataesteillä aina 160cm tasolla asti. Myös nuorehkon orin näyttelytuloksia odotellaan ja mahdollisesti myös arvonimeä ja kantakirjausta. Lupaava ori on kahminut esteillä kuitenkin jo sen verran tuloksia, että sen tiedetään pääsevän vielä pitkälle!

eii. Kearney on upea ruunikko ori, joka näyttää periyttävän massiivista kokoaan ahkerasti myös jälkipolville. Kokoonsa nähden harvinaisen sopusuhtaisen rakenteen omaava ori on kantakirjattu huimalla ykköspalkinnolla ja se on saanyt myös arvonimen. Orin jälkeläiset tuntuvat olevan kuumaa kamaa kasvattimarkkinoilla, mutta omistaja haluaa jakaa oriin siementä maltillisesti vain parhaimmille tammoille. Kearney on kilpaillut rataesteillä upealla menestyksellä jopa 160cm luokissa asti. Irtona ori ponkaisee lähes pariin metriin ja sen hyppykapasiteetti on aivan omaa luokkaansa. Onneksi ori näyttää periyttäneen hurjan kokonsa lisäksi jälkipolvilleen myös hienoa hyppytyyliään.

eiii. Autsher Tabil on nyt jo edemennyt sukunsa mukaan suuri ja massiivinen ori, joka kilpaili aikanaan rataesteillä huipputuloksin. Ruunikonpäistärikkö ori on kiertänyt ratoja niin kotimaassaa, kuin naapurimaissakin ja sen nimi on tuttu monelle pohjoismaalaiselle. Ori on kilpaillut aina 160cm luokissa asti ja sillä koitettu myös kenttää. Ori ei kuitenkaan pysynyt nahoissaan kouluradalla, vaan se pisti koko kehän yhdeksi sirkukseksi lähes joka kerta. Näyttelykehissäkin se lähinnä riehui muille, mutta onnistui silti saamaan ajallaan itselleen KTK-II palkinnon.

eiie. oli 176cm venähtänyt tamma Lady Matsher. Ruunikko kaunotar tunnettiin aikanaan erikoisesta hyppytyylistään ja lapiomaisen suurista kavioistaan. Tamma kiersi ratoja 150-160cm luokissa kohtalaisella menestyksellä. Sen kilpaura kuitenkin päättyi kymmenvuotiaana loukkaantumiseen ja se pääsi siitoskäyttöön. Tamma ei kuitenkaan koskaan tullut kuntoon, vaan se jouduttiin lopettamaan viidentoista vuoden iässä. Tamma kerkesi kuitenkin saamaan viisi jälkeläistä ja se kantakirjattiinkin III-palkinnolla ennen pois menoaan.

eie. Abbey's Levito on myös tammaksi hyvin massiivisen kokoinen kimo tamma, joka tunnetaa räiskyvästä temperamentistaan radalla, mutta nallekarhumaisen hellästä luonteestaan radan ulkopuolella. Tamma omaa upean ja melko persoonallisen hyppytyylin ja varoo tarkoin koipiaan ylityksissä. Tamman ei myöskään ole nähty melkein koskaan kieltävän, vaan sen rohkea luonne ja kokoonsa nähden huima ketteryys siivittävät sen hienoihin tuloksiin. 160cm luokka tuntuu olevan tammalle lastenleikkiä ja se kantaakin selässään usein huippuratsastajaa. Tamma on kantakirjattu toisella palkinnolla ja sillä on jo pari jälkeläisiä.

eiei. on upea kimo ori Tyelar Swing. Jalorakenteinen sydäntenmurskaaja on kilpaillut aikanaan esteillä kansallisella tasolla ja käynyt varmasti enemmän taistoja palkintopalleista ulkomailla, kuin kotimaassaan. Orin selässä on kieränyt ratoja monta huippunimeä ja helpon luonteensa vuoksi Tyelas Swing onkin menestynyt vaihtuvista ratsastajista huolimatta upeasti 160cm tasolla. Ori on kantakirjattu KTK-I palkinnolla ja se on myös hienon rakenteensa vuoksi kahminut näyttelyistä pelkkiä sijoituksia.

eiee. kaunis täysiverinen tamma Ohmilious, jonka suvusta löytyy niin laukkaajia, kuin hyppääjiäkin. Tamma itse on kunnostautunut kenttäratsuna ja se on rohkeutensa, nopeutensa ja kestävyytensä ansiosta menestynyt lajissaan hienosti. Koulukonkaria tammasta tuskin koskaan tulee, mutta sen hermot kestävät kyllä kenttäkisojen kouluosuuden siedettävästi. Hyppytyylistä tamma ei voi rokottaa, sillä se tuntuu liitelevän kevyesti kuin höyhen niin esteiden, kuin tarhan aitojenkin ylitse. Tamma on kantakirjattu II-palkinnolla ja eläkepäiviään odottelevalta tammalta odotetaan vielä muutamia jälkeläisiäkin.

ee. on todella kaunis ja sirorakenteinen tamma Me Love You Love. Kimo kaunotar on näyttänyt kyntensä monipuolisesti niin esteillä, koulussa, kuin kenttäratsastuksenkin parissa. Tamma on kuitenkin painottunut tällä hetkellä esteille ja kenttään, vaikka se omaakin upeat liikkeet ja kapasiteettia myös kouluradoille. Ominaisuuksiaan tamma pääsee toki esittelemään kenttäratsastuksen monipuolisessa maailmassakin! Näyttelyihin ei tamma ole vielä kerinnyt, mutta saa nähdä mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

eei. Yandbridge's Work This, mustankimo suomalainen puoliveriori Keski-Suomesta. Se on ensinnäkin palkittu upeasta, rotumääritelmän mukaisesta rakenteestaan ensimmäisellä kantakirjapalkinnolla, mikä käytännössä onkin tarkoittanut sitä, että herra on erittäin kysytty siitosori, ja sillä on upeita jälkeläisiä ympäri Eurooppaa. Work This on myös osoittanut kapasiteettinsa kouluradoilla, joissa se on kerännyt mainetta intermediaire -tasolla, mutta muutamia sijoituksia ja voittoja on jopa GP-luokista. Orin on todettu erinomainen periyttäjä paitsi rakenteellisesti, myös luonteeltaan ja kilpahevosen ominaisuuksiltaan. Valtaosa sen jälkeläisistä kilpailee kouluratsastuksessa vähintäänkin vaativalla tasolla, parhaimmat GP-luokissa.

eeii. Workaholic xx on upealuonteinen ori, joka on Englannissa syntynyt ja nuorena Suomeen tuotu kimo pienikokoinen täysiveriori. Ori kasvoi laukkatallilla ja osallistuikin muutamaan lähtöön, mutta juurikin luonteensa vuoksi se sai lähtöpakit laukkaradoilta ja päätyi Suomeen aluksi estehevoseksi. Kapasiteetti ei suurempiin luokkiin riittänyt, ja tehtiin uranvaihdos kouluratsastukseen, jossa Workaholic saikin loistaa kirkkaana tähtenä. Taitojen lisäksi prosentteja ovat lisänneet upeat ja näyttävät liikkeet. Jälkeläisiä herralla on yllättävän vähän siihen nähden, että se on niittänyt menestystä myös ulkomaisilla kilpakentillä.

eeie. Beauty Package FIN on siro tamma, joka nuoresta lähtien on kolunnut kouluratoja vaihtelevalla menestyksellä. Sillä on toisinaan huonoja kausia, jolloin edes vaativalta tasolta ei hyviä sijoituksia heru, mutta useimmiten tamma pärjää hyvin intermediate -tasolla asti. Beauty Package on kilpaillut koulun lisäksi myös esteitä, kuitenkin korkeintaan metrin radoilla. Tamma on periyttänyt muutamille jälkeläisilleen paitsi hyvää luonnetta, myös siroa ja kevyttä rakennetta.

eee. KL Love Reaction on kiertänyt sekä este- että koulukenttiä, eikä sen nimi ole jäänyt tuntemattomaksi kenellekään. Tamma syntyi Suomessa, mutta vietti nuoruutensa Saksassa, jossa se hyppäsi parhaimmillaan 150cm ratoja. Kotimaahansa palattuaan se on kilpaillut 130-140cm radoilla, sijoittuen lähes joka kilpailuissa. Vanhemmalla iällä Love Reactionin kanssa keskityttiin enemmän kouluratsastukseen. Tammalla on pari sijoitusta intermediaire -luokista, mutta suurin osa vaativilta tasoilta. Se on kiertänyt myös näyttelyitä, mutta sitä ei ole, ainakaan vielä, kantakirjattu. Se on kuitenkin monesti näyttelyissä palkittu, onhan tammalla ensiluokkainen suomalaisen puoliverisen rakenne. Jälkeläisiä Love Reactionilla on vain pari, mutta on huhuja, että tamma siiryisi kohtapuoliin täysin siitoskäyttöön.

eeei. Swinging Treasure on hieman vaatimattomammin menestystä kerännyt ruunikonkimo ori. Se on kilpaillut paljon kouluratsastuksessa, kuitenkin vain helpoissa ja vaativissa luokissa. Orin taidot riittäisivät varmasti enempäänkin, mutta valitettavasti sillä on melko mitään-sanomattomat liikkeet. Ori on silti tunnettu fwb-jalostuksessa, onhan se kantakirjattu toiselle palkinnolle. Treasure on astunut paljon myös ruotsalaistammoja ja sillä on muutamia jälkeläisiä Saksassa ja Italiassa asti.

eeee. Chemical Reaction on suvun esteratojen kuningatar, joka tunnetaan myös nimellä 'lentävä suomalainen'. Se on parhaimmillaan ylittänyt Saksassa 160cm ratoja, eivätkä puomit siltikään ole turhaan kolisseet. Tamman tiedettiin jo nuorena olevan kapasiteitikas, mutta mitään noin suurta ei siltä silti odotettu, olihan se itsekin aikuisiällä vain 160cm korkuinen. Se kuitenkin leiskautti itsensä korkuisten esteiden yli huoletta. Yhtälailla Chemical Reactionin jälkeläiset ovat olleet loistavia hyppääjiä.

Isän puoli vapaasti kopioitavissa jälkeläisille ja muille sukulaisille. © Anne

Emän puoli © Ros, nica, gems, Anne

o / t. Varsulin Nimi
s. 00.00.0000, isä / emä Toisen Vanhemman Nimi
ROTU väri 000cm, meriitit
2022
17.01.2022 Kultasaaren kartano, Int I ; 01/07 70,357 %
04.05.2022 Stall Falkencreutz, PSG ; 10/19 66,602 %
05.05.2022 Stall Falkencreutz, Int I ; 21/23 59,478 %
27.06.2022 Kultasaaren Kartano, Int I ; 02/23 74,286 %
10.09.2022 Vanillabourne, Int I ; 08/18 70,831%

Näyttelymenestys
18.08.2021 Kortejärven ratsutila PKKRakenne: Lämminveriset tammattuom. Jesse EO-sert
24.06.2021 Järnby PKKPuoliveritammattuom. aksu EO-sert
20.06.2021 Seppele PKKLämminveritammattuom. Jassu L. EO-sert

Sanottua

18.08.2021 Kortejärven ratsutila, Jesse:
Kaunis, rotutyypillinen ratsu. Seisoo takajalat aavistuksen harallaan. Utelias katse.

20.06.2021 Seppele, Jassu L.:
Kaunis, herkkäpiirteinen tamma. Rungoltaan hyvä ja käyttötarkoitukseen sopiva, takaosan lihaksisto saisi erottua hiukan paremmin; nyt aavistuksen voimattoman oloinen. Vej hieman sapelissa, oej jäänyt aavistuksen koukkuun. Takajalkojen asento saisi olla edempänä, oej sääri pitkänlainen (tai vuohinen lyhyt) ja asento sirppimäinen. Paremmilla jalka-/esitysasennoilla KTK-sertin arvoinen. Kaunis väritys, hienopiirteinen pää ja tammalla lempeä katse. Komeat sukat takajaloissa.

Hannaby Hanami Week  05/2022 kirjoittanut omistaja

Viikko keväisessä Ruotsissa oli lähtenyt liikkeelle aivan odotetusti. Liana oli ollut herkkä uuden ympäristön suhteen, jonka takia olinkin saapunut kisapaikalle hyvissä ajoin. Me tutustuttiin tamman kanssa kisamaisemiin rauhassa ennen varsinaista kisapäivää. En silti lähtenyt havittelemaan muuta kuin rutiinia ulkomailla kisaamisesta Lianalle. Pitkä matka paikan päälle oli vetänyt herkkikselle suuren herneenpalon nenään.

Jännittyneisyys ja kaikki muukin heijastui meidän molempiin ratoihin. Ensimmäinen, keskiviikon Prix St. George, meni huomattavasti paremmin. Jopa yllättävän hyvin. Pidin huolen, että Lianalle jäi radasta positiivinen kuva, vaikka tiesin heti, ettei prosentit riittäisi sijoille. Lähtömme jälkeen tipuimme toiselta sijalta tasaisesti kohti kymmentä sijaa. Kiva yli 66% tulos oli kuitenkin tervetullut tulos kisakauteemme.

Seuraavana päivänä Liana oli yhä hieman tiloissa edellisen päivän startista. Sen seurauksena tamma vetikin pienen ylimääräisen spurtin jostain olemattomasta asiasta. Tietysti sellaisen jälkeen hyvin alkaneen radan prosentit laskivat alas kuin vesiputous. Prosentit eivät yltäneet edes 60, mutta taputin Lianaa kaulalle ohjelman jälkeen. Olin silti ylpeä Lianasta, joka selviytyi lopulta loppuun saakka.

Ruusukkeita kisat eivät kotiin tuoneet, mutta kivan kokemuksen herkkäsieluiselle tammalle.